Fără gluten, fără lactoză, bună, dar şi frumoasă, atractivă pentru toată lumea, obligatoriu sănătoasă, mereu proaspătă şi mereu la timp, dar niciodată congelată. Pâinea trece prin transformări delicioase pentru a ţine pasul cu noile gusturi, aşa că, astăzi, am convins unul dintre cei mai cunoscuţi brutari din Bistrița-Năsăud, Sorin Cocea, să lase un pic aluatul la dospit şi să ne povestească cum se schimbă pâinea noastră cea de toate zilele.
”Nu abordăm tendinţa de a consuma produse fără gluten ca pe o luptă, o privim ca pe o evoluţie a obiceiurilor de consum şi căutăm să ne adaptăm“, ne-a spus Sorin, antreprenorul din spatele businessului ”Artisan” cea mai celebră brutărie artizanală din municipiul Bistrița, el întorcându-se anul trecut din Irlanda pentru a dezvolta un business în domeniul producției de panificație, cu o finanțare de 33.000 euro obținută în cadrul programul Diaspora Start Up, proiectul Antreprenor Acasă.
Lansat spre sfârșitul anului 2019, brandul Artisan și-a făcut repede renume, prin brutăria magazin de pe strada Ștefan Cel Mare, la nr. 22, din Bistrița.
Dar ce deosebeşte până la urmă o pâine bună de o franzelă clasică, dincolo de preţ?
”O pâine bună are nevoie de puţine ingrediente şi de multă atenţie din partea brutarului. Această atenţie începe cu selecţia ingredientelor, făina fiind de departe cea mai importantă“, ne-a spus cel care și-a format experiența de brutar în cei 7 ani petrecuți la o brutărie irlandeză din centrul Dublinului.
Dintre toate pâinile care sunt produse zilnic aici, cea mai cerută este pâinea cu maia. De multe ori, aceasta ajunge să fie mâncată în drum spre casă, pentru că până la urmă ce om normal poate rezista tentaţiei?
”Pâinea cu maia o făceau bunicii noștri acum 150 de ani, dar a fost inventată acum vreo 8000 de ani, în Egipt. Practic maiaua este un ferment natural, un amestesc între făină de foarte bună calitate și apă, care ajută aluatul să crească. În timpul dospirii (proces care durează între 3 și 6 ore la o temperatură de peste 20 de grade) maiaua dezvoltă niște bacterii lactice care sparg molecula făinii și eliberează minerale și vitaminele în pâine. Așa că în urma dospirii cu maia pâinea rezultată conține o cantitate mare de minerale și vitamine, lucru care nu se întâmplă în cazul celei cu drojdie”, ne-a explicat Sorin Cocea.
Deja, cei care cumpără de la Artisan au un ritual, la fel cum este cu toate lucrurile plăcute din viaţă.
”Mulți dintre clienţii noştri ne sună zilnic și își rezervă produsele dorite, pentru a nu se trezi că rămân fără ele. Vin chiar și de la Bârgău sau Năsăud pentru a cumpăra pâine proaspătă și sănătoasă de la noi. Apropo de sănătoasă, am avut un pic de muncă să-i conving pe unii sceptici că nu lucrez cu aluat congelat. Practic, vin la brutărie la 2.00 noaptea pentru a pregăti pâinea de peste zi, iar acum lumea s-a convins că totul este natural”, ne-a mai spus Sorin despre produsele pe care el însuși le produce.
Adaptarea la vremurile pandemiei de coronavirus s-a făcut de la sine, tot pentru a confirma încrederea clienților
Astfel, la brutăria Arisan au fost luate o serie de măsuri speciale: se dezinfectează zilnic spațiul de lucru în care se desfășoară activitatea; angajații folosesc mască de protecție, mănuși și dezinfectant; se verifică temperatura angajațiilor atât la intrarea în brutărie cât și la ieșire; în brutaria Artisan clienții păstrează distanța de siguranță de 2 metri și a fost montat un paravan de plexiglas pentru protecția clienților dar și a personalului care vinde pâinea.
Așa cum spuneam, brutăria-magazin ARTISAN se găsește în Bistrița, pe strada Ștefan cel Mare, la nr. 22, (lângă stația de autobuze) programul de funcționare fiind între 10.00 – 18.00, de luni până vineri, iar sâmbăta între 9.00 și 14.00. Relații pot fi obținute la telefonul 0740 832 547 dar și pagina de Facebook la următoarea adresă: https://www.facebook.com/BrutariaArtisan/
1 Comentariu
Intr-adevar, se simte gustul de paine naturala, facuta cu indemanare 🤗 Felicitari! Doar printr-un produs autentic te poti distinge de ceilalti.