Home » (FOTO) Sărbătoarea comunei Leșu, o ediție de pus în ramă!

(FOTO) Sărbătoarea comunei Leșu, o ediție de pus în ramă!

Publicat de Radu SÎRBU
553 Vizualizari

În ultimul sfârșit de săptămână, comuna Leșu s-a aflat în sărbătoarea prilejuită de cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Interjudeţean de Folclor ”Rapsodia Trişcaşilor”. Manifestările au a debutat sâmbătă, cu o serie de lansări de carte şi recitaluri de poezie susţinute de către membrii Cenaclului Literar „Anton Coşbuc”. Apogeul a fost atins duminică, în cadrul celei mai longevive manifestări culturale a județului Bistrița-Năsăud, ediția din acest an fiind dedicată doamnei cântecului popular Mărioara Precup Stoica la 80 de ani de viaţă şi 65 de ani de cântec, artista născută în Leșu ducând faima folclorului năsăudean în țară și peste hotare.

Cel care a deschis festivalul a fost primarul Sorin Avram, alături de viceprimarul Daniel Folfă, seria discursurilor introductive fiind completată de prefectul Stelian Dolha, de Alexandru Pugna – directorul Centrului Judeţean pentru Cultură BN, de Dorin Vlașin – primarul orașului Năsăud, de consilierul judeţean Florin Moldovan, și de Maria Costea Lirca – realizator de emisiuni la Radio Târgu Mureş.

Pentru întreaga activitate în slujba tradiţiilor, pentru promovarea cântecului Țării Năsăudului, Mărioara Precup Stoica a primit o plachetă aniversară din partea primarului Sorin Avram şi a Consiliului Local iar din partea Consiliului Judeţean şi al Centrului Judeţean pentru Cultură, Premiul de Excelenţă în Cultură, oferit de Alexandru Pugna.

„Am poposit la Leșu Ilvei, la o nouă ediție a Festivalului „Rapsodia Trișcașilor”. Unul dintre cele mai vechi Festivaluri din zonă, aflat anul acesta la 52 de ani de existență, s-a desfășurat sub semnul sărbătoririi a 80 de ani de viață și 65 de ani de activitate artistică a îndrăgitei înterprete Mărioara Precup Stoica, fiică a satului. Cu această ocazie i-am oferit îndrăgitei noastre interprete, Premiul – Excelență în Cultură, pentru întreaga sa activitate artistică. Este cea mai înaltă distincție culturală oferită de Consiliul Județean Bistrița Năsăud, prin președintele Emil Radu Moldovan, și de Centrul Județean pentru Cultură, prin subsemnatul, managerul instituției, și se oferă celor mai importante personalități ce și-au dedicat intreaga activitate slujirii Culturii Române. Pot spune, fără teama de a greși, că Dna Mărioara Precup Stoica, este un model demn de urmat de către generația tânără de interpreți de cântec popular. La manifestare au fost prezenți numeroși interpreți ai cântecului popular românesc și Ansambluri folclorice de prestigiu. La mulți ani și sănătate multă minunatei noastre interprete, Mărioara Precup Stoica”, a spus în fața sutelor de spectatori prezenți în noul amfiteatru naturale de ”Pe Coastă”.

”Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că m-a binecuvântat cu aceşti ani frumoşi, că sunt bine, sănătoasă. Îi mulţumesc domnului primar că s-a gândit să realizeze acest frumos spectacol. Viaţa este cel mai frumos lucru pe pământ. Mă simt foarte bine şi de aceea încă pot cânta, merg la spectacolele la care sunt invitată. De câte ori particip la un spectacol întineresc cu câţiva ani, aşa că eu tot întineresc. Pentru toţi cei care-mi îndrăgesc cântecul le doresc multă sănătate, că e cea mai bună, şi să ne vedem cu bine. Le doresc la toţi să ajungă până la vârsta mea şi chiar mai departe, să sărbătorim şi la 100 de ani, dacă se poate” a spus, la rându-i Mărioara Precup Stoica.

Apoi, primarul Sorin Avram a premiat cuplurile ce marchează 50 de ani de căsătorie, urând „La mulţi ani!” atât sărbătoriţilor de anul acesta, cât şi celor de anul trecut când, din cauza pandemiei, evenimentul nu a avut loc.

Frumosul spectacol ce a urmat i-a adus pe scenă pe vestiții trișcași din Leșu, ansamblurile „Cununa de pe Someş” Bistriţa, „Măgureanul”, „Someş” – Ilva, „Învârtita dorului” – Vaideeni şi „Hodăceanca” din Hodac, precum și pe soliștii: Cornelia Ardelean, Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad, Teodora, Narcisa şi Teodor Ţogorean, Ileana Moldovan, Letiţia Blaga, Maria Moldovan, Eugenia Corpodean, Elisabeta Guzu, Olimpia Deneş, Emilia Popdeac, Mărioara Dragotă, Ioana Leonte, Victoriţa Suciu, Veronica Bălan, Teodora Flore, Dănuţ Rus, Ioachim Spînu, Georgeta Balla, Veronica Maier, Sabina Leonte, Adriana Petrehuş, Anuţa Gălan, Alin Fodorca şi Ionela Dragotă.

Prezentatori au fost Menuţ Maximinian – realizator emisiuni radio-tv la Bistriţa şi Cluj şi Andrei Romanică de la Radio România Târgu Mureş. Manifestarea a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Leşu, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi Centrul Cultural Municipal Bistriţa.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"