Home » Mâine sunt Rusaliile. Vezi care sunt tradițiile și superstițiile acestei mari sărbători creștine

Mâine sunt Rusaliile. Vezi care sunt tradițiile și superstițiile acestei mari sărbători creștine

Publicat de Radu SÎRBU
744 Vizualizari

Duminică, 7 iunie, creştinii ortodocşi vor sărbători Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută şi ca Cincizecime sau Rusalii. Data celebrării acesteia este stabilită în funcţie de data Paştelui, la cincizeci de zile de duminica Paştelui, de aici şi denumirea de „Cincizecime“. Această sărbătoarea celebrează momentul pogorârii peste apostoli, „în chip de limbi de foc“, a Sfântului Duh, fiind considerat şi momentul de început al Bisericii şi începutul lucrării misionare a apostolilor. În urma unei cuvântări ţinute de Sfântul Apostol Petru, s-au convertit la creştinism în această zi „ca la trei mii de suflete“. Duminica Rusaliilor va fi urmată şi de sărbătoarea închinată Sfântului Duh, aceasta urmând să fie celebrată luni, pe data de 8 iunie.

În popor se păstrează o serie de superstiţii, românii crezând că nerespectarea lor atrage după sine mânia ielelor, spirite rele despre care se spune că sunt fiicele lui Rusalim împărat, acesta din urmă fiind o personificare a cetăţii Ierusalim.

Ele stau pe pământ timp de lună şi nu pot fi văzute de oameni. Pe unde trec, apar boli şi necazuri. Ele umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi.

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde şi pedepsi.

Nici în vie nu se intră în aceste zile, dar nici în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, fiindcă te poţi întâlni cu spirite rele.

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarece nu cinsteşte cum se cuvine această zi.

Timp de nouă săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac.

De Rusalii este interzis să te cerţi.

Rusaliile reprezintă consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisricii în ansamblu, ci şi fiecărui creştin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt şi o sărbătoare de mulţumire pentru harul Mirului.

Tradiţiile de Rusalii se întemeiază pe credinţa în viaţa veşnică, în existenţa spiritelor rele (diavoli) şi în posibilitatea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiţi.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"