Home » Meșterul popular Floarea Cosmi din Runcu Salvei – înzestrată cu „chip de sfântă și mâini de aur”

Meșterul popular Floarea Cosmi din Runcu Salvei – înzestrată cu „chip de sfântă și mâini de aur”

Publicat de Radu SÎRBU
301 Vizualizari

Meșterul popular Floarea Cosmi este ultima mare opincăreasă din județul Bistrița-Năsăud.
Ajunsă la 84 de ani, Lelea Floarea Cosmi, cum este cunoscută pretutindeni în lume, a rămas singură în branșa celor care în urmă cu peste trei decenii număra în zonă peste 60 de meșteri producători ai tradiționalelor încălțări ale românilor.
A cutreierat țara la numeroase și prestigioase târguri meșteșugărești, expoziții de artă populară județene și naționale, diverse manifestări folclorice și religioase, truda fiindu-i apreciată cu diplome și premii. Marele său merit este că, fiind harnică din fire, a reușit să se întrețină din munca sa, chiar și după ce a rămas singură, după pierderea soțului său, Dumitru Cosmi, dealtfel un renumit meșter opincar de la care a desprins această meserie.
Meșteșugind împreună această piesă de port popular românesc, Floarea și Dumitru Cosmi, au devenit cei mai cunoscuți și căutați opincari din zona Năsăudului, realizând nenumărate opinci pentru cei interesați, atât în județ, cât și în țară și străinătate.
În anul 2021 a fost propusă de instituția noastră pentru Titlul de Tezaur Uman Viu, în domeniul opincărit fiind o păstrătoare a acestei ocupații tradiționale care în ultimii ani este tot mai rar întâlnită și pe cale dispariție.
Floarea Cosmi din Runcu Salvei este o păstrătoare de tradiție românească autentică, unică, prin vorbă și prin port, prin înțelepciune, credință și hărnicie, frumoasă la chip și la suflet, o țărancă româncă adevărată, cu care județul Bistrița-Năsăud se mândrește și pe care cu toții o respectăm pentru munca sa, având mereu în minte vorbele sale, pe care le repetă cu orice ocazie: „Opinca e talpa țării/ Noi să nu o dăm uitării”.

Sursă text: Fragment din „Scrisoarea de recomandare pentru acordarea Titlului „Tezaur Uman Viu”, anul 2021, pentru Floarea Cosmi, meșter-opincar”.
Photo credit: Arhiva CJC BN.
Material întocmit de etnolog prof. Emilia Ometiță, șef – Biroul Cultură Tradițională, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"

SUNĂ LA REDACȚIA MESAGER24.RO