Home » Ministrul Bogdan Ivan, la deschiderea Zilei Cercetătorului și Proiectantului din România

Ministrul Bogdan Ivan, la deschiderea Zilei Cercetătorului și Proiectantului din România

Publicat de Radu SÎRBU
275 Vizualizari

Vineri, 17 noiembrie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a organizat evenimentul „Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România”, ca urmare a stabilirii acestei zile naționale, prin Hotărârea de Guvern nr. 764/1994, în data de 19 noiembrie, în semn de omagiu față de activitatea savantului româno-american George Emil Palade, „părintele” biologiei celulare moderne și primul român laureat al Premiului Nobel.

În mesajul său de deschidere a evenimentului, ministrul Bogdan Ivan a afirmat: „cercetarea și găsirea unor soluții inovative reprezintă cheia dezvoltării României. Inovarea înseamnă curajul de a pleca într-o călătorie pe un drum necunoscut, cu o destinație nu mereu precizată. În calitate de cercetători dedicați și mentori, vă sunt recunoscător că vă asumați rolul de arhitecți ai viitorului, atât prin cercetarea inovatoare, cât și prin angajamentul dumneavoastră față de valorile academice. Mai mult ca oricând, lumea are nevoie de cunoștințele și soluțiile dumneavoastră. Vă felicit pentru curajul de a găsi drumurile care duc spre viitor! Prin rezultatele dumneavoastră și prin politici eficiente de cercetare și inovare, vom transforma România într-un hub regional pentru tehnologiile inovatoare”.

Proiectele prezentate în cadrul expoziției dedicate „Zilei Cercetătorului și Proiectantului din România” au inclus:

ELI-NP, pilonul de fizică nucleară al proiectului pan-european Extreme Light Infrastructure, prin care este vizată aplicarea laserelor de mare putere în domeniul cercetării fundamentale și aplicate de fizică nucleară. ELI-NP găzduiește un sistem laser unic în lume prin nivelul de putere atins, 10 PW și prin disponibilitatea a două fascicule laser cu această putere;
Exponate ale INCAS – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, precum sisteme aeriene fără pilot uman (UAS) în configurații EVTOL (electric vertical take-off and landing) și multirotor, împreună cu postul de comandă-control de la sol și cu vehiculul utilitar transportor al flotei aeriene;
Aplicații ale proiectului GRAALrecovery, derulat în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială, ce are ca obiectiv avansarea către mediul industrial a biotehnologiei bazată pe utilizarea sistemului granular mixt microalge-bacterii, pentru eliminarea costurilor de aerare din treapta biologică de epurare a apelor uzate, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea numărului opțiunilor de valorificare a biomasei reziduale cu obținere de produși utili.
În contextul „Zilei Cercetătorului și Proiectantului din România”, MCID va găzdui și alte proiecte inovative ale institutelor aflate în coordonarea sa, în perioada 20-24 noiembrie.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"