Home » Ministrul Sănătății: ”Certificatele COVID vor fi în continuare valabile, după 1 februarie, chiar dacă au trecut 9 luni de la primele două doze!”

Ministrul Sănătății: ”Certificatele COVID vor fi în continuare valabile, după 1 februarie, chiar dacă au trecut 9 luni de la primele două doze!”

Publicat de Radu SÎRBU
1271 Vizualizari

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat la Digi 24.ro că, în România, certificatele COVID vor fi în continuare valabile, după 1 februarie, chiar dacă au trecut 9 luni de la primele două doze.

În schimb, conform unei decizii luate de Comisia Europeană, pentru călătorii în Uniunea Europeană, va fi nevoie de administrarea dozei „booster”.

În România „vaccinarea va rămâne valabilă”
„Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Adică vaccinarea va rămâne valabilă. El oricum are o valabilitate în momentul de față, care este înscrisă pe certificat, până la data de 30 iunie 2022. Sigur că lucrurile acestea le vor reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a declarat Rafila la Digi24.

La sfârșitul săptămânii trecute ministrul Rafila anunța că certificatul verde expiră la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster. El a explicat că măsura este o directivă europeană, scrie RomâniaTV.

„Peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă”
Rafila a declarat și că peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, iar din martie vor fi luate măsuri de relaxare. Până atunci, va mai fi o perioadă grea, pentru că în spitale apar focare de infecție la personalul medical, adaugă ministrul.

În opinia sa, vârful acestui val va fi atins în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor va înregistra o descreștere.

Ministrul a mai spus că vom scăpa de o parte din restricții.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"