Fotografiile trecutului ne țin mereu trează memoria și nostalgia. Ba, mai mult, o amplifică, asemeni unui bulgăre de zăpadă rostogolit la vale. Este și cazul unei imagini distribuită în această săptămână pe portalul de socializare ”Satele din România”, în care sunt prezentate fotografii vechi din toate regiunile țării. Revenind la imaginea noastră, ea prezintă o țărancă încă tânără din Salva anului 1956, pe ulița satului. Impactul este cu atât mai mare cu cât în spatele femeii îmbrăcate într-un frumos strai popular se disting casele de odinioară și snopurile de cânepă puse la uscat în fața porților.
Nu a durat mult după postare și identitatea țărăncii sălăuane a fost dezvăluită, în stilul dulce și inconfundabil, de către Vasile Tomi, pensionarul sălăuan stabilit în capitala Spaniei și cel care dă ”ora exactă” pe pagina sa de socializare în materie de tradiții și obiceiuri populare străvechi pe Valea Someșului.
”Gătată fain de sărbătoare, îmbrobodită cu năframa de păr, îmbrăcată cu cămeșă cu fodori, cu ceptar din barșon, cu poale și pânzături, și-n picioare cu jumătăți de pcele (la pantofi bătrânii le ziceau jumătăți), lelea Domnică a lui Moș Zăbală, prin anul 1956, înainte de al avea pe Grigore, probabil pornită la joc în sat, care prin acele vremuri se ținea „Între Răciți”. Păcat că cei mai tineri nu o să simtă niciodată plăcutul miros al fuiorelor de cânepă abia scoase de la topit, îmblătite bine și întinse la uscat pe vechile garduri din „lețuri” care străjuiau ulițele bătrânei și frumoasei noastre comune, Salva”, dezvăluia emoționant Vasile Tomi.




