Home » Perioada de facturare fără e-Factura a fost prelungită până la 31 mai 2024

Perioada de facturare fără e-Factura a fost prelungită până la 31 mai 2024

Publicat de Radu SÎRBU
491 Vizualizari

Deși emiterea de facturi cu ajutorul sistemului informatic al ANAF (e-Factura) este obligatorie de la începutul anului, administratorii firmelor aveau inițial o perioadă de acomodare până la 31 martie, interval în care puteau factura fără a fi amendați că nu folosesc e-Factura. Perioada aceasta va fi prelungită până la 31 mai, în ședința de astăzi a guvernului, a anunțat chiar premierul Marcel Ciolacu.
Guvernul României a adoptat în ședința de ieri, 28 martie, o ordonanță de urgență prin care extinde perioada pentru care nu se aplică sancțiuni în sistemul e-Factura până la 31 mai.

„Adoptăm și măsuri convenite cu mediul de afaceri în privința sistemul electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanță de urgență, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem. Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar și companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Sancțiuni doar după 1 iunie
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, afirma la profit.ro că „sunt 74.000 de plătitori de TVA care nu folosesc e-Factura. Vor primi notificări”. El a avertizat însă că începând cu data de 1 iulie amenda este de 15% din valoarea facturii.

Astfel, primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în e-Factura ar urma să fie aplicate de la 1 iunie.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"