Home » Corespondență din State, de la Domnița Ganea: Pledoarie pentru românii din Chicago

Corespondență din State, de la Domnița Ganea: Pledoarie pentru românii din Chicago

Publicat de Radu SÎRBU
1231 Vizualizari

Mă bucur să pot scrie cuvintele ce urmează din postura de membru al comunității române care trăieşte, munceşte, împlineşte vise, speră, în metropola americană, atât de cunoscută în lume, Chicago, supanumită şi Windy Town – Oraşul vânturilor.
Eu m-am alăturat acestei comunități care numără peste 100.000 de membri in urmă cu mai mulți ani, urmându-l pe fiul meu, Bogdan, primul născut dintre cei doi fii ai mei( Bogdan şi Alex).

Dorința românilor de a ajunge şi a trăi pe pământurile americane este de notorietate şi exodul a început în sec al XIX-lea. În anul 1914 erau deja pe teritoriul USA, peste 150.000 de compatrioți români. Câteva dintre cauzele multiple care au determinat calea emigrării au fost de natura economică, politică, socială. În anul 1867 crearea monarhiei dualiste austro- ungare, cât şi situația economică precară, a dus la o incertitudine şi o nesiguranță a populației, astfel că foarte mulți români au hotărât că a emigra pe continentul nord-american, ar fi o soluție fericită, această acțiune oferindu-le posibilitatea de a accede la o viață confortabilă din punct de vedere material şi totodată de a scăpa de presiunile politice ale vremurilor.

În acele timpuri românii ajunşi in Chicago munceau muncile cele mai grele, îndeosebi in construcții, pe munca primelor generații ridicându-se mai târziu cele noi, cu studii superioare şi care în prezent sunt implicați în domenii unde se cere pregătire intelectuală, astfel vom găsi români foarte capabili în sectoare cum e cel medical, bancar, IT., imobiliar, învățământ, unde sunt foarte căutați şi apreciați . Desigur, a rămas un număr mare care încă munceşte în construcții, amenajări interioare, domeniu hotelier.

Percepția americanilor asupra emigranților români este mult diferită de cea a europenilor şi indubitabil, una favorabilă. Asta pentru că este ştiut faptul că pe continentul nord-american se pătrunde mai greu, regulile emigrării fiind unele relativ stricte, aşa că putem afirma că românii ajunşi aici sunt oameni deosebit de ambițioşi, muncitori, dornici de afirmare şi care au înțeles că pentru a reuşi trebuie să te pliezi pe regulile statului american, să respecți legea şi acțiunile tale să fie unele corecte. În Chicago, ca oriunde în USA, cheia succesului e în a urma calea dreaptă fără echivic, altă alternativă nu există! Cei care cred că odată ajunşi aici se vor îmbogăți rapid prin alte metode decât munca asiduă şi folosirea inteligenței, se înşeală!

Comunitatea română din Chicago este structurată în jurul a nu mai puțin de 27 de biserici de rituri diferite, astfel putem vorbi de:
7 biserici baptiste
7 biserici penticostale
6 – ortodoxe
4- greco- catolice
2- adventiste
1- evanghelică

Lucrul acesta dovedeşte cât de permisiv e statul american, dându-ți posibilitatea să trăieşti după propriile reguli şi obiceiuri ale țării de proveniență.
Populația băştinaşă din Chicago nu înfierează, nu judecă, nu critică, nu priveşte cu ostilitate pe cei care nu cunosc bine limba engleza, pe cei mai modest îmbrăcați, pe cei care nu arată impecabil fizic. Fiecare, cu alte cuvinte, îşi trăieşte viața, lăsându-i şi pe ceilalți să trăiască!
Aşadar, românii ajunşi aici, s-au adaptat rigorilor sistemului, astfel gândurile negative au fost lăsate la o parte şi s-au focusat pe ceea ce ar putea să le schimbe viața în bine.

Aşadar, cu dorința de a asigura un trai decent propriilor familii, românii din Chicago muncesc mult şi cu râvnă, unii având mai multe servicii, dar aproape toți au cel puțin o locuință in proprietate şi cel puțin un autoturism pentru fiecare membru adult al familiei, un cont in bancă, acest lucru aici fiind perceput nu ca un lux ci ca o necesitate. Traiul zilnic este unul bun, poți să nu îți refuzi o mâncare aleasă, un mic sau mare concediu, o îmbrăcăminte după bunul plac, toate acestea fiind considerate lucruri normale şi necesare unui om care munceşte.

Pentru că Chicago este un loc cosmopolit şi, după cum afirmam, unul permisiv, fiecare nație trăitoare aici şi-a adus şi obiceiurile din țara de origine.

Nici românii nu fac excepție! În Chicago găseşti restaurante, magazine cu specific românesc ( La Saravale), sau cu specific european (Fresh Farms), in care vei găsi nenumărate produse populare româneşti: mezeluri, mititei, apă minerală, brânzerturi, ciocolată, covrigei, până şi banalii pufuleți! Cei care au nostalgia după România, pot să şi-o potolescă vizitând aceste locuri, mergând la numeroasele concerte ale artiştilor români care vin periodic, sunt seri culturale, conferințe, simpozioane, expoziții de artă, lansări de carte, unde poți să îți bucuri auzul, privirea sau să socializezi cu conaționalii.

Copiii români sunt implicați în foarte multe activități extraşcolare, acest lucru permițându-le o dezvoltare armonioasă, atât fizică cât şi intelectuală. Părinții, in funcție de aptitudinile micuților, îi îndrumă spre literatură, muzică, teatru, balet, sporturi- înot, călărie, patinaj, gimnastică, baschet… pentru toate acestea existând oportunități. Să nu uităm că Chicago a dat-o lumii pe Laura Bretan, adolescenta cu voce de aur.

Spre finalul pledoariei mele pentru românii din Windy Town, aş dori să punctez cu un subiect de suflet, drag inimii mele.
Uriaşul scriitor, filosof, istoric al religiilor, MIRCEA ELIADE a trăit o parte a vieții în Chicago. În anul 1966 avea sa fie naturalizat ca cetățean american şi onorat cu titlul de DISTINGUESHED SERVICE PROFESSOR, el predând literatură din anul 1957 la Universitatea din Chicago. MIRCEA ELIADE este unul dintre cei mai cunoscuți români peste hotare, cele peste 30 de cărți ale sale fiind traduse în 18 limbi ale pământului.

Sunt mândră că trăind în Chicago, pot să calc pământul pe care l-a călcat cândva el, iar dacă simt nevoia să îi duc o floare şi să i-o aşez pe mormântul lui şi al soției sale, o pot face mergând la cimitirul „Oak Woods Cemetery” , unde marele filosof îşi doarme veşnicia.

Concluzia finală: românii din Chicago au dreptul la fericire, la o viață decentă şi frumoasă, iar prin muncă şi inteligență poț împlini visul american. Cunosc personal oameni, care s-au stabilit aici în urmă cu 15-20 de ani, care au venit cu doar cu două geamantane, iar acum au mici sau mari averi. Meritul le aparține in exclusivitate pentru că au muncit şi au ştiut să valorifice oportunitățile oferite de statul american, de oraşul Chicago.
GOD BLESS AMERICA!
GOD BLESS ALL THE PEOPLE!

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"