Home » Corespondență din State, de la rebrișoreanca Domnița Ganea stabilită în Chicago: Păreri neoficiale şi probabil subiective ale membrilor Comunității Române din Chicago, referitor la Campania electorală prezidențială 2020

Corespondență din State, de la rebrișoreanca Domnița Ganea stabilită în Chicago: Păreri neoficiale şi probabil subiective ale membrilor Comunității Române din Chicago, referitor la Campania electorală prezidențială 2020

Publicat de Radu SÎRBU
871 Vizualizari

Dacă în România campania electorală şi alegerile locale 2020, devin încet istorie, SUA este în febra marii campanii ale alegerilor prezidențiale, eveniment ce va avea loc în 3 nov.2020.

Campania a început cu mult timp în urmă, mai exact în 19 iunie 2019, cu implicații financiare uriaşe. În paranteză fie spus, despre campania fostului preşedinte SUA, Obama, s-au făcut afirmații că a beneficiat de sume uriaşe donate de concerne sau persoane fizice, cum a fost Oprah Winfrey, cunoscuta moderatoare tv, care ar fi donat peste 200 de milioane de dolari, suma totală obținută din donații fiind în jurul cifrei de 1 miliard de dolari.

Campania este de lungă durată şi costisitoare pentru că întâlnirile candidaților cu alegătorii au loc în toate cele 50 de state americane, cu un număr uriaş de participanți, întâlnirile desfăşurându-se pe mari stadioane sau în săli cu un număr mare de locuri.

Ceea ce urmează să vă relatez sunt păreri ale românilor din Chicago, care pot să nu coincidă cu părerile majoritare, sunt păreri subiective şi nu-mi aparțin. Întotdeauna părerile celor cu care intru în dialog sunt personale şi desigur subiective. Eu, după cum spuneam şi într-un alt editorial, încerc să relatez ceea ce afirmă conaționalii mei.

Alegerile americane sunt diferite, matematic vorbind, de cele din România, pentru că nu se bazează pe votul nominal propriu zis, ci pe electori, electorul însemnând numărul de puncte acordat fiecărui stat , în funcție de numărul locuitorilor. Campaniile sunt preluate şi transmise prin intermediul mass media, pentru ca cetățenii să-şi poată forma o părere până la final.

Campania prezidențială se încheie cu 3 dezbateri în care cei doi candidați rămaşi în cursă, vor sta față în față şi dezbaterile se transmit în direct. Agențiile de sondaje dau după fiecare dezbatere un câştigător.

De asemenea şi cei care intră în cursa finală pentru funcția de vicepreşedinte beneficiază de o dezbatere.

În cursa pentru preşedinția SUA 2020 au intrat Donald Trump, preşedintele în exercițiu şi Joe Biden, fost vicepreşedinte în cele două mandate ale lui Obama.

Prima dezbatere de acum trei zile, în urma sondajelor a fost atribuită ca fiind câştigată de Joe Biden.

Statele americane au în general preferințe politice în concordanță cu preferințele guvernatorilor în funcție. Bătălia cea mai acerbă şi care poate defini câştigătorul se dă în statele indecise cui să-şi ofere votul, aşadar pe aceste state marşează şi se focusează candidații.

Americanii, la ora actuală sunt foarte divizați, la acest lucru contribuind situația din ultimul timp legată de pandemia de Covid, de fricțiunile rasiale şi de degradarea economică.

Statul Illinois, de care aparține metropola Chicago, unde locuiesc şi eu, este un stat cu convingeri democrate, în consecință cetățenii vor avea ca preferat pe Biden.

Românii însă, în proporție de peste 90%, îl preferă pe Trump, conaționalii mei fiind pro familia tradițională, pro religie, pro precepte morale conservatoare, în timp ce democrații lui Biden sunt mai deschişi spre viața fără constrângeri.

Pentru a ne face o mică părere asupra celor doi, ar trebui arătate unele aspecte ale vieții şi activității lor.

Donald Trump este conservator, om ultra bogat, susținut de mari concerne cu cifre uriaşe de afaceri, dar şi de persoane din topul celor mai bogati oameni. A avut trei soții: prima Ivana care i-a dăruit 3 copii, a doua actrița Maria Maples care i-a dăruit o fiică, şi Melania, soția actuală, fost model de origine slovacă, având impreună un fiu.
În cei patru ani de când deține preşedinția SUA, a primit de la americani, să-i spunem o bilă albă pentru anularea Tratatului cu Iranul, referitor la înarmarea nucleară şi de asemenea a consolidat relația cu Coreea de Nord. Un alt lucru considerat pozitiv este acela că a cerut Uniunii Europene să susțină financiar Alianța Nord Atlantică(NATO) şi a sistat finanțarea OMS, măsură venită în urma deciziilor prost luate de această organizație în timpul crizei mondiale de sănătate, aflată şi acum în derulare.
O bilă neagră poate primi Trump pentru că nu a reuşit timp de patru ani ceea ce îşi propusese când s-a instalat la Casa Albă, legat de înlocuirea asigurării medicale Obama Care cu ceva mult mai eficient. Tot în timpul mandatului său, a crescut foarte mult şomajul, acest lucru accentuat fiind şi de pandemie, au crescut taxele pe proprietăți pentru clasa mijlocie şi paradoxal, au scăzut taxele celor foarte bogați. Se speculează că Trump ar fi declarat că nu a avut profit în urma afacerilor personale, astfel plătind taxe doar de 700$ pe an, în condițiile în care taxele pe o proprietate din clasa medie, sare de 10.000$.

Joe Biden este implicat politic de aproximativ 45 de ani, fiind democrat convins. Este o persoană educată, cu o carieră diplomatică şi a fost vicepreşedintele SUA în timpul celor două mandate ale lui Obama. Un politician cu un discurs de obicei echilibrat, îşi susține cauza fără atac direct la viața personală a adversarului. Biden a avut ghinionul câtorva eveninente dramatice de familie, care cel mai probabil au reuşit să-l zdruncine emoțional. În anul 1972 prima sa soție şi fiica de 13 ani, aveau să-şi piardă viața în urma unui tragic accident de circulație, iar cei doi băieți au fost internați in stare gravă la spital. În 1977 se recăsătoreşte cu profesoara Jill Jacobs care i-a dăruit o fiică. În 2015 avea să-şi piardă al doilea băiat, Beau, în vârstă de 46 de ani, in urma unui cancer la creier. Joe Biden în 2010 a suferit un accident vascular cerebral, în urma căruia s-a refăcut, nerâmânând cu sechele. Toate acestea au dus la speculații cum că starea lui de sănătate nu este una bună, fapt însă infirmat de Biden şi medicii care se ocupă de sănătatea sa.

În dezbaterea ce a avut loc săptămâna aceasta şi pe care Biden a căştigat-o, practic nivelul discuțiilor a fost mult sub aşteptări, atacurile la persoană virulente, întreruperile frecvente ale lui Trump reuşind să-l scoată din normalitatea sa pe Biden, care a contracarat destul de neaşteptat şi el. Trump a procedat la fel şi acum patru ani, în dezbaterile cu dna Clinton. Mass media a taxat confruntarea, afirmând că a semănat cu o bălăcăreală mediocră de pe Facebook.

Marile publicații, cum ar fi Washington Post (deținută de Jeff Bezos), sau Chicago Tribune, şi-au declarat oficial şi deschis susținerea acordată lui Biden. Şi numeroase persoane publice au făcut acelaşi lucru. Printre acestea se află şi actorul declarat cel mai bine plătit, Dwaine” The Rock” Johnson.

Cu toate aceste aspecte, SUA încă nu are certitudini cu privire la cel ce va fi alesul pentru următorii patru ani, de a se instala la Casa Albă.

Nimeni nu e scutit de greşeli, de slăbiciuni, de defecte!

Aşteptăm să vedem cum se vor comporta cei doi în următoarele dezbateri pentru a ne consolida părerile.

Ca o ironie, Donald Trump a cerut ca înainte de următoarea dezbatere, Joe Biden să-şi facă un test antidrog, după ce a adus şi jigniri fiului mort al contracandidatului…

Concluzie finală:
-Probabil românii îl vor vota pe Trump
-Chicago îşi va da votul lui Biden
-Eu zic să câştige cel care va fi capabil să schimbe în bine viața oamenilor de rând, care îşi doresc normalitate, linişte şi un confort material decent.

God bless America, God bless all the people!
Domnița Ganea, Chicago, oct 2, 2020

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"