Home » In memoriam Ioan Mureșan, fotbalistul pe nedrept uitat ce a făcut parte din formația Gloriei Bistrița a anilor 70. Coechipier cu Jean Pădureanu și Victor Ciocan, Muri era supranumit ”Plămânul echipei”!

In memoriam Ioan Mureșan, fotbalistul pe nedrept uitat ce a făcut parte din formația Gloriei Bistrița a anilor 70. Coechipier cu Jean Pădureanu și Victor Ciocan, Muri era supranumit ”Plămânul echipei”!

Publicat de Radu SÎRBU
1351 Vizualizari

S-a vorbit și s-a scris mult despre Gloria Bistrița în anul centenarului echipei fanion a fotbalului din Bistrița-Năsăud. Chiar dacă a fost pe nedrept sărit în alocuțiuni sau fraze scrise, printre jucătorii ce au scris legendă la formația bistrițeană s-a numărat și Muri, așa cum era cunoscut mijlocașul Ioan Mureșan, cel care pentru travaliul depus în arenă avea supranumele de ”Plămânul echipei.

Născut la 16 iulie 1947, în satul năsăudean Tăure, Muri a fost legitimat la Progresul Năsăud în 1965, și apoi, în 1968, s-a transferat la Gloria Bistrița, acolo unde a fost coleg cu Jean Pădureanu și Victor Ciocan. În prima perioadă a fost extremă stângă ulterior fiind reprofilat pe postul de mijlocaș stânga.

Ambițios, serios, modest, extrem de muncitor, foarte bun coleg.
A învățat să joace fotbal aproape singur. În pofida unor calități fizice care îl dezavantajează, perseverența l-a făcut să ajungă jucător de bază în echipă. De când este legitimat la Gloria a făcut remarcabile progrese pe linie tehnică
”, era caracterizarea lui Ioan Mureșan într-o revistă breviar a Gloriei Bistrița din acea perioadă.

Muri a jucat la Gloria Bistrița până în 1974, an în care a revenit la Progresul Năsăud până la finalul carierei de fotbalist. De profesie asistent medical, Ioan Mureșan a fost un respectat cetățean al orașului Năsăud. După ce a agățat ghetele în cui, el a fost zeci de ani cel care asigurat serviciile medicale la meciurile desfășurate pe stadionul ”Progresul”.

A avut bucuria de a-și vedea fiul, cel care astăzi este părintele Iulius ”Puiu” Mureșan, ca cel mai tânăr jucător din formația de seniori a Textilei Năsăud în Divizia C și, ulterior, jucător de bază în angrenajul continuatorilor de la Chimforest Năsăud.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"