Cea mai veche și, totodată, cea mai renumită instituție de învățământ din Țara Năsăudului, Colegiul Național “George Coșbuc”, împlinește mâine, 4 octombrie, respectabila vârstă de 159 de ani.
“Născut” în ziua a patra din luna octombrie a anului 1863, Gimnaziul grăniceresc “Francisc Iosefian”, așa cum se numea instituția de învățământ la început, a fost cea mai importanta realizare a Districtului Autonom Românesc al Năsăudului. Instituția a luat ființă că rezultat al învoirii celor 44 foste comune grănicerești. “Piatra de temelie” a fost pusă în ședință Comitetului fondurilor grănicerești din 26 septembrie 1863, prezidata de vicarul Grigore Moisil, cel care a fost ales primul director al scolii, când s-a decis deschiderea clasei I-a gimnaziala (nota redacției – echivalentul clasei a V-a) în imobilul de lângă biserica romano-catolică (pe locul unde este astăzi bazinul de alimentare cu apa din curtea Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu”). Protocolul respectivei ședințe prevedea că liceul grăniceresc să pornească la drum după o săptămână, la 4 octombrie, cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice a împăratului Franz Iosef.
Gimnaziul din Năsăud, cu predare în limba română, al patrulea din Transilvania, după cele de la Blaj, Beiuş şi Braşov, a avut în primul an de studiu un număr de 44 de elevi, reprezentând tot atâtea comune grănicerești
Vârf de lance în lupta pentru păstrarea identității naționale, gimnaziul s-a mutat în noua și impunătoarea clădire la 4 octombrie 1887, edificiul fiind realizat prin contribuția bănească și materiala a locuitorilor celor 44 de comune grănicerești. După numai câțiva ani, instituția a devenit Gimnaziul superior greco-catolic romanesc, până în anul 1891, când, prin intervenția autorităților maghiare, s-a transformat în Alpativiy fynyum (Gimnaziul superior fundamental), până în anul 1918. După Marea Unire de la Alba Iulia, instituția a devenit Liceul roman grăniceresc din Năsăud. Apoi, prin scrisoarea nr. 428/1921, Fondurile grănicerești au decis că instituția să poarte numele Liceul Grăniceresc “George Coșbuc”, în memoria marelui poet care i-a fost elev timp de 8 ani. Pe lângă bardul de la Hordou, liceul se mândrește cu încă 15 academicieni, din cei 21 ai Năsăudului. După cel de-Al Doilea Război Mondial, titulara de liceu grăniceresc a fost înlăturată de regimul comunist, în 1948, când a primit denumirea de Școala medie Nr. 1 “George Coșbuc”, iar din 1956, de Liceul “George Coșbuc”, până în 1974, când pe frontispiciul clădirii a apărut Liceul de Matematică-Fizică “George Coșbuc”. Evenimentele din 1989 au transformat numele liceului în Colegiul “George Coșbuc” (1990), iar din 2000 prestigioasa unitate de învățământ preuniversitar a avansat în grad la numele de astăzi: Colegiul National “George Coșbuc”.
Mâine, începând cu ora 13:00, sărbătoarea prilejuiește un spectacol al elevilor dedicat dascălilor, eveniment artistic ce va fi găzduit de Aula Colegiului și va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a ziarului nostru!