Home » Mâine, 4 octombrie, Colegiul Naţional ”George Coșbuc” din Năsăud, la 159 de ani de existență! Spectacolul pregătit de elevi în onoarea dascălilor LIVE pe Mesager24.ro

Mâine, 4 octombrie, Colegiul Naţional ”George Coșbuc” din Năsăud, la 159 de ani de existență! Spectacolul pregătit de elevi în onoarea dascălilor LIVE pe Mesager24.ro

Publicat de Radu SÎRBU
1054 Vizualizari

Cea mai veche și, totodată, cea mai renumită instituție de învățământ din Țara Năsăudului, Colegiul Național “George Coșbuc”, împlinește mâine, 4 octombrie, respectabila vârstă de 159 de ani.

“Născut” în ziua a patra din luna octombrie a anului 1863, Gimnaziul grăniceresc “Francisc Iosefian”, așa cum se numea instituția de învățământ la început, a fost cea mai importanta realizare a Districtului Autonom Românesc al Năsăudului. Instituția a luat ființă că rezultat al învoirii celor 44 foste comune grănicerești. “Piatra de temelie” a fost pusă în ședință Comitetului fondurilor grănicerești din 26 septembrie 1863, prezidata de vicarul Grigore Moisil, cel care a fost ales primul director al scolii, când s-a decis deschiderea clasei I-a gimnaziala (nota redacției – echivalentul clasei a V-a) în imobilul de lângă biserica romano-catolică (pe locul unde este astăzi bazinul de alimentare cu apa din curtea Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu”). Protocolul respectivei ședințe prevedea că liceul grăniceresc să pornească la drum după o săptămână, la 4 octombrie, cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice a împăratului Franz Iosef.

Gimnaziul din Năsăud, cu predare în limba română, al patrulea din Transilvania, după cele de la Blaj, Beiuş şi Braşov, a avut în primul an de studiu un număr de 44 de elevi, reprezentând tot atâtea comune grănicerești

Vârf de lance în lupta pentru păstrarea identității naționale, gimnaziul s-a mutat în noua și impunătoarea clădire la 4 octombrie 1887, edificiul fiind realizat prin contribuția bănească și materiala a locuitorilor celor 44 de comune grănicerești. După numai câțiva ani, instituția a devenit Gimnaziul superior greco-catolic romanesc, până în anul 1891, când, prin intervenția autorităților maghiare, s-a transformat în Alpativiy fynyum (Gimnaziul superior fundamental), până în anul 1918. După Marea Unire de la Alba Iulia, instituția a devenit Liceul roman grăniceresc din Năsăud. Apoi, prin scrisoarea nr. 428/1921, Fondurile grănicerești au decis că instituția să poarte numele Liceul Grăniceresc “George Coșbuc”, în memoria marelui poet care i-a fost elev timp de 8 ani. Pe lângă bardul de la Hordou, liceul se mândrește cu încă 15 academicieni, din cei 21 ai Năsăudului. După cel de-Al Doilea Război Mondial, titulara de liceu grăniceresc a fost înlăturată de regimul comunist, în 1948, când a primit denumirea de Școala medie Nr. 1 “George Coșbuc”, iar din 1956, de Liceul “George Coșbuc”, până în 1974, când pe frontispiciul clădirii a apărut Liceul de Matematică-Fizică “George Coșbuc”. Evenimentele din 1989 au transformat numele liceului în Colegiul “George Coșbuc” (1990), iar din 2000 prestigioasa unitate de învățământ preuniversitar a avansat în grad la numele de astăzi: Colegiul National “George Coșbuc”.

Mâine, începând cu ora 13:00, sărbătoarea prilejuiește un spectacol al elevilor dedicat dascălilor, eveniment artistic ce va fi găzduit de Aula Colegiului și va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a ziarului nostru!

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"