Home » La sfârșitul acestei săptămâni, trecem la ora de iarnă iar, de la anul, schimbarea orei ar putea fi abandonată

La sfârșitul acestei săptămâni, trecem la ora de iarnă iar, de la anul, schimbarea orei ar putea fi abandonată

Publicat de Radu SÎRBU
1458 Vizualizari

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie se trece la ora de iarnă. În acest an, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, ceasul se va da cu o oră înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Potrivit specialiştilor, trecerea la ora de iarnă poate produce unele perturbări de bioritm, chiar dacă oferă o oră în plus pentru somn, cei mai afectați fiind copiii și persoanele vârstnice.

Anul viitor, 2021, ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora. Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, dar statele membre pot decide în privința fusului orar propriu, potrivit News European Parliament. Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie, anul viitor, iar cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021. Comisia Europeană va solicita statelor membre să-şi coordoneze deciziile astfel încât aplicarea orei de vară în unele ţări concomitent cu ora de iarnă în altele să nu perturbe funcţionarea pieţei unice europene, în special în sectorul transporturilor.

În acest sens, CE a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84 la sută erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16 la sută doreau să le păstreze. UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"