Home » Lege ce vine în sprijinul tinerilor fermieri, inițiată de deputații PSD Daniel Suciu și Bogdan Ivan

Lege ce vine în sprijinul tinerilor fermieri, inițiată de deputații PSD Daniel Suciu și Bogdan Ivan

Publicat de Radu SÎRBU
188 Vizualizari

O lege importantă pentru fermieri a fost adoptată astăzi în Parlament, mai precis actul normativ care dă fermierilor posibilitatea de a realiza construcții pe terenuri extravilane, dacă acestea au destinație agricolă, fără a mai fi necesară trecerea terenurilor în intravilan. Actul normativ deblochează multe situații în care exploatațiile agricole nu se pot dezvolta și nu pot accesa fonduri europene.

Printre inițiatorii acestei legi se numără și deputații social-democrați de Bistrița-Năsăud: Daniel Suciu și Bogdan Ivan.

”Ești fermier și ai vrut să derulezi un proiect, poate pe fonduri europene, dar legislația te obliga să treci terenurile din extravilan în intravilan? Dacă da, ai scăpat de PUZ și birocrația aferentă pentru că am votat azi un proiect de lege prin care fermierii vor putea realiza construcții pe terenuri extravilane, dacă acestea au ca destinație activități agricole, fără a mai fi necesar să le treacă în intravilan şi ai făcut economie și de timp, și de bani, odată cu această lege, inițiată de parlamentari PSD, printre care mă număr și eu”, a transmis deputatul Daniel Suciu.

La rândul său, deputatul Bogdan Ivan și-a arătat satisfacția:

„Fermierii bistrițeni scutesc până la 10.000 de euro și circa un an de zile pentru înființarea unei ferme. Concret: tinerii fermieri care voiau să construiască o fermă în extravilanul unei localități (în cele mai multe cazuri), erau obligați să execute pe cont propriu si din buget propriu un PUZ (Plan Urbanistic Zonal), pentru a trece în intravilan suprafața de teren.
Ce înseamnă asta pentru un tânăr fermier? Costuri de aproximativ 10.000 de euro și aproape un an de zile pierdut pentru obținerea acestor documente.

Prima dată, această problemă mi-a fost spusă de un tânăr fermier din Ciceu Giurgești, care își dorea să obțină o finanțare din fonduri europene pentru o fermă și era blocat de aceată procedură. De astăzi, acest blocaj este eliminat! Prin lege!
Este o lege a cărui co-inițiator sunt, alături de dl. Deputat Adrian Chesnoiu, Președintele Comisiei pentru Agricultură și colegii din grupurile parlamentare.

România poate depăși criza economică actuală prin susținerea tinerilor fermieri atât în zona de producție cât și în cea de desfacere, prin asigurarea unei piețe pentru produsele agricole românești!“.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"