Home » Persoane amendate pentru recoltarea de fructe de pădure și ciuperci, la Colibița! Legea spune că e ilegal, însă te ia jena când e vorba de așa ceva

Persoane amendate pentru recoltarea de fructe de pădure și ciuperci, la Colibița! Legea spune că e ilegal, însă te ia jena când e vorba de așa ceva

Publicat de Radu SÎRBU
6790 Vizualizari

”În această dimineață jandarmii din cadrul Postului Montan Colibița, au fost sesizați cu privire la faptul că în fondul cinegetic, pe drumul forestier Repedea, în zona numită Tănoguri, au intrat ilegal mai multe autovehicule.

Jandarmii montani au depistat la fața locului patru autoturisme aflate pe raza fondului cinegetic, încălcându-se astfel prevederile legii nr. 407 din 2006, a vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

Totodată, la fața locului jandarmii au depistat 12 persoane din Tureac, comunaTiha Bârgăului, care recoltau produse nelemnoase (afine și ciuperci), încălcându-se astfel prevederile legii nr. 171 din 2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Ca urmare, au fost aplicate amenzi în valoare de 4.000 de lei, pentru circulația cu mijloace auto în fondul cinegetic, fără acordul gestionarului și 8 avertismente scrise pentru recoltarea ilegală de produse nelemnoase specifice.

Acțiunea s-a desfășurat în cooperare cu lucratori din cadrul Ocolului Silvic Bistrița Bârgăului”, se arată într-un comunicat remis redacției de către Inspecratul Județean de Jandarmi Bistrița.

O lege de râsu-plânsu! Statul vrea tot: Amendă de până la 1000 de lei daca ești prins la cules ciuperci sau mure în pădure!

Legea în care jandarmii au aplicat respectivele amenzi este nr. 171 din 2010, specificată în respectivul comunicat și, potrivit ei, de mai bine de un deceniu, bureții sau fructele de pădure, plantele medicinale sau rășina din păduri au devenit exclusiv bunuri ale statului! Dacă sunteti surprinși la cules mure sau ciuperci vă alegeți cu amenzi, ptiu drace, de până la 1000 de lei!

Conform Legii 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contravențiilor silvice, publicată în Monitorul Oficial 513 din 23 iulie 2010, la capitolul VI, articolul 17 se spune clar:

Constituie contravenții silvice și se sancționează cu amendă de la 800 lei până la 1.000 lei urmatoarele fapte:

c) recoltarea din fondul forestier national a produselor nelemnoase specifice, fara acordul proprietarului si/sau al ocolului silvic care asigura administrarea padurii;

Conform Codului Silvic, (3) produsele nelemnoase specifice fondului forestier national sunt:
a) fauna de interes cinegetic;
b) peste din apele de munte, din crescatorii, balti si iazuri din fondul forestier;
c) fructe de padure;
d) seminte forestiere;
e) ciuperci comestibile din flora spontana din cuprinsul acestuia;
f) plante medicinale si aromatice din cuprinsul acestuia;
g) rasina;
h) alte produse.

Sursa citată ne ofera și o mostră de umor involuntar sau, mai degrabă, de prostie din legea amintită:

Art. 12. – Constituie contraventii silvice si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei pana la 800 lei urmatoarele fapte:
[…]e) trecerea animalelor domestice neinsotite prin paduri.

”Recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii constituie contravenţie silvică şi se sancţioneazã cu amendă de la 800 lei până la 1.000 lei.

„Recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii constituie contravenţie silvică şi se sancţioneazã cu amendă de la 800 lei până la 1.000 lei.

Produsele nelemnoase specifice fondului forestier naţional sunt reprezentate prin: faună de interes cinegetic, peşte din apele de munte, din crescătorii, bălţi şi iazuri din fondul forestier, fructe de pădure, seminţe forestiere, ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia, plante medicinale şi aromatice din cuprinsul acestuia, răşină, alte produse. Produsele pădurii aparţin proprietarilor sau deţinãtorilor acesteia, după caz, cu excepţia faunei de interes cinegetic şi a peştelui din apele de munte. Recoltarea şi/sau achiziţionarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier se fac pe baza avizelor, a autorizaţiilor şi a actelor de estimare eliberate de unităţile silvice pe principiul teritorialităţii, în conformitate cu normele tehnice aprobate prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale care răspunde de silvicultură.”

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"