Home » (FOTO + VIDEO) Revigorarea industriei lânii din România repusă pe agenda Ministrului Agriculturii de Forumul Montan din România

(FOTO + VIDEO) Revigorarea industriei lânii din România repusă pe agenda Ministrului Agriculturii de Forumul Montan din România

Publicat de Radu SÎRBU
1114 Vizualizari

Sâmbătă, 27 iunie 2020, Forumul Montan din România (FMR) a organizat în municipiul Zlatna Simpozionul Național ”Lâna Românească”, eveniment ce s-a bucurat de sprijinul primarului Zlatnei – Silviu Ponoran.

La evenimentul ce l-a avut drept invitat de onoare pe Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au participat o serie de oameni pe care îi preocupă renașterea industriei românești a lânii și revigorarea oieritului în zona montană, județul Bistrița-Năsăud fiind reprezentat de omul de afaceri Emil Iugan, președintele FMR BN și vicepreședinte la nivel național.

Printre subiectele expuse de Emil Iugan la acest simpozion s-a numărat și cel al domeniilor unde poate fi folosită lâna, de la saltele și până la izolații termice pentru locuințe, vorbindu-se și despre procesul de obținere a lânii până la scoaterea și prelucrarea acesteia cu echipamente și utilaje moderne.

Pe de altă parte, discursurile celor invitați s-au axat pe sprijinirea acestei industrii și a producătorilor locali, în special cei din zonele montane pentru care oieritul și prelucrarea lânii au fost meserii tradiționale și surse de venit. Ministrul Oros a luat aminte că este nevoie de revigorarea aceastei industrii pentru ca cei din zonele montane să nu fie nevoiți să plece de acasă pentru un trai mai bun, ci să continue tradiția oieritului și a lânii, să aibă unde valorifica lâna la fel cum o făceau pe vremuri și să nu o mai arunce așa cum majoritatea o fac în momentul de față. La final a fost elaborată o rezoluție a adunării prin care ADI Moții Țara de Piatră, Centrul de Cercetare și Inovare Lunca Ilvei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-au pus semnătura pe un protocol de colaborare ce are drept scop promovarea unui model economic sustenabil care să combine progresul social și protecția mediului, să reducă inegalitățile și să îmbunătățească bunăstarea tuturor, protejând deopotrivă oameni și ecosisteme.

Mai multe detalii despre acest eveniment ne-au fost oferite, astăzi, de Emil Iugan în interviul ce urmează:

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"