Home » Chiar dacă anul acesta a luat o pauză forțată, ”Înstruțatul boului” de Rusalii este poate cea mai veche sărbătoare din BN

Chiar dacă anul acesta a luat o pauză forțată, ”Înstruțatul boului” de Rusalii este poate cea mai veche sărbătoare din BN

Publicat de Radu SÎRBU
1577 Vizualizari

În unele sate din Bistrița-Năsăud, sărbătoarea Rusaliilor vine cu o tradiție ce se zice că vine chiar de pe vremea dacilor. Este vorba de ”Înstruțatul boului”, eveniment ce se mai ține încă la Tăure, Figa, Căianul Mic și Căianul Mare.

„În Căianu Mic, Căianu Mare şi Tăure (vestul judetului Bistrita) are loc, de Rusalii, „Înstruţatul boului”, datină pastoral-agrară, influenţată de cultul solar, care simbolizează fecunditatea şi fertilitatea.

Obiceiul reprezintă o procesiune desfăşurată pe uliţele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, fiind însoţit de flăcăi, dar şi de mascaţi, numiţi la Căian draci. După ce se ajunge la casa de gazdă se ia cununa din capul boului şi se aşează la o casă de gospodar. Urmează un joac la care participă tot satul, intrând cu toţii, în atmosfera sărbătorii. Dacă efectuăm un studiu comparat, observăm practicarea obiceiului cu diferenţe substanţiale de la un sat la altul, simbolul rămânând însă, acelaşi, de asigurare a fecundităţii şi fertilităţii. Ne bucurăm să vedem alte figuri simbolistice ale fertilităţii: „papalugăra” şi „hâzii”, personaje îmbrăcate în frunze verzi sau scoarţă de copac. Oamenii îl aşteaptă fiecare în pragul porţii şi aruncă apă spre procesiune, pentru a avea o recoltă bogată la toamnă”, notează etnologul Menuț Maximinian.

Anul acesta, din cauza pandemiei de Covid, ”corida” Bistriței-Năsăudului a luat o pauză forțată, însă ea va rămâne una dintre cele mai îndrăgite sărbători din județ, nu atât prin vechime ci prin ineditul și bucuria ei.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"