Home » Amintirile Bistriței-Năsăudului de acum aproape trei secole (partea a II-a): În 1759, încă se mai ardeau oameni pe rug în piața centrală din Bistrița!

Amintirile Bistriței-Năsăudului de acum aproape trei secole (partea a II-a): În 1759, încă se mai ardeau oameni pe rug în piața centrală din Bistrița!

Publicat de Radu SÎRBU
994 Vizualizari

Continuăm azi serialul cronicilor transcrise de academicianul năsăudean Virgil Șotropa despre viaţa locuitorilor de pe Valea Someșului cu patru ani înainte de militarizarea Țării Năsăudului. Astfel aflăm că, în 1759, încă se mai ardeau oameni pe rug în piața burgului bistrițean, că năsăudenii dădeau șpagă mai marilor vremii împotriva bistrițenilor asupritori ori că mulțime de haiduci terorizau granița județului cu Maramureșul, printre aceștia aflându-se chiar străbuni de-ai noștri, fără să mai punem la mână faptul că la sfârșit de secol 18, pe meleagurile noastre se trăia cu frica epidemiei de ciumă. Ca un element distinct să spunem că vizitele mai marilor zilei erau pregătite în buna tradiție ”tovărășească”: cu reparări intempestive de drumuri şi primiri cu vânat proaspăt. Nimic nou sub soare !

”1759, Ianuarie, 3 – Locuitorii districtului valah se plâng că executorii militări comit acolo excese şi storc de la contribuabili dări ilegale. Magistratul raportează comandantului garnizoanei care promite satisfacție şi restituirea bunurilor pe nedrept încasate.

Februarie, 2. – Inspectorul depertinenţiei raportează magistratului că pe lângă cei câte 17 bani scoşi până acum, Valahii din nou mai adună dela fiecare contribuabil câte 34 bani pentru achitatea cheltuielilor ivite în procesul contra oraşului. Primarul recomandă magistratului să se facă toţi paşi posibili la guvern pentru înfrânarea Valahilor şomeşeni revoltanţi. Aceştia ştiu să-şi deschidă cate cu bacșișe, şi dup ce primarul a înţeles că un domn de la cârmă a şi întrebat „dacă nu cumva se găseşte pe la Bistriţa vr’un cal frumos”, ar fi consult ca şi Saşii să mai facă .câte un hatâr pentru buna reușită a chestiei lor.

Februarie, 23 – Săsoaica numită Graegerin acuzată că ar fi autoarea mai multor incendii, după ce suferă mari torturi, e arsă de vie în mijlocul pieţii oraşului Bistriţa.

Iunie, 11 – Arhidiaconul Anton Naszodi așterne curții rugarea ca Valahilor bistriţeni să li-se predea biserica călugărițelor din strada ungurească (Ungar-Gasse).

Iunie, 25 – Pârcălabul Daniil Gutsch comunică ştirea auzită în Telciu că în Maramureş s’a format o bandă de 100 hoţi cari intenţionează să năvălească în Ardeal.

Iulie, 5 – Românii din district din nou îl roagă pe Mihail Balea, subprefectul Maramureşului, să intervină la guvern în pro cesul, contra Saşilor şi să raporteze şi despre hoţii de la graniţa vidicului, spre Maramureş. Balea răspunde în 7 Aug, că în acea bandă de hoți a fost şi Mihaiu din Maieru care acum este acasă la familie, deci să încerce să-l prindă. În 9 Aug. plăieșii prind câteva persoane suspecte pe cari le predau judelui din Rebrişoara. Fiindcă acesta îi lasă liberi, să fie tras la răspundere şi pedepsit.

Iulie, 19 – Consilierul guvernial conte Ioan Lăzar scrie magistratului privitor la „conjuraţia- temerară a Valahilor contra orașului”, că neafându-se deocamdată mijloace corespunzătoare spre a-i aduce în mod eficace la subordinația dorită, trebue aşteptat remediul ”de la timp” şi trebue trataţi ”cu păciință”. Ce priveşte pe Mihail Balea din „Maramureş care-i sprijinește și sfătuiește pe răsvrătiţi, magistratul să pună mâna pe scrisorile acelui, spre a se evita atari atentate publie şi spre putea proceda cu efect împotriva sa.

Octombrie, 27 – Directorul Laurenţiu Hopp de la oficial de carantină din Bârgău raportează că în Moldova şi Muntenia a izbucnit ciuma, deci să se tragă cordon de apărare şi în munţii Rodnei. Locatitorul Todor Fansulă din Zagra cvoind să treacă pe furiş granița fără de a se supune carantinei, a fost prins şi trimis magistratului care-l ține 14 zile în fiare.

Octombrie, 28 – Soseşte de la guvern o scrisoare adresată protopopului Anton Naszodi, în care încuviinţează construirea bisericilor valahe în satele săseşti şi ordonă ca nu cumva Saşii să cuteze să-le pună piedeci.

Noiembrie, 2 – Inspectorul plăieşilor căpitanul Andrei Teucbert primeşte de la guvern ordinul să viziteze des posturile plăieşilor „de la cordonul dinspre Moldova şi să-le interzică strict depărtarea de-acolo.

Noiembrie, 15 – Vechilul grofului Bethlen Adam scrie oraşului că groful Gavril Bethlen, cancelarul aulic transilvan în curând va trece prin câteva comune din district. Se dă imediat ordin satelor să repare drumurile şi să aibă la îndemână vânat proaspăt, ca groful să fie ”servit cum se cuvine”.

Decembrie, 29 – Bârgăuanilor cari se roagă să poată ierna vite pe hotarul oraşului, li-se respinge cererea”.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"