Reprezentativă pentru Țara Năsăudului este străvechea biserică greco-catolică din lemn cu hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” ce dăinuiește încă în comuna Runcu Salvei. Construit în 1757, acest lăcaș de cult cu statut de monument istoric.
Biserica greco-catolică din lemn de la Runcu Salvei a pictată în mai multe etape: în 1760, 1784 și la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pe boltă se află o reprezentare a lui Aron despre care cercetătorii afirmă că este un unicat în Europa. În picturi sunt îmbinate scene din Vechiul Testament, precum Cain și Abel, Izgonirea din Rai ș.a., cu reprezentarea unor pilde evanghelice, între care Femeia Samarineancă, Duminica Tomii, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, Intrarea în Ierusalim, Învierea lui Lazăr, Judecata de Apoi.
Prin implicarea părintelui Claudiu Sorășan, sprijinit în demersul său notabil de către primarul Anchidim Pavelea, biserica greco-catolică din Runcu Salvei a fost reabilitată de către o echipă de profesioniști bucureșteni condusă de reputații restauratori Cornelia și Dinu Săvescu.
Toate operaţiunile de conservare-restaurare a suportului de lemn au drept scop conservarea şi consolidarea integrală a structurii ansamblului: suport, strat de grund şi culoare. S-a recurs inclusiv la o îndepărtare a fragmentelor degradate ireversibil, până la nivelul părţii sănătoase a lemnului. Consolidarea lemnului fragilizat a fost urmată de intervențiile de obturare a spaţiilor interstiţiale, a fisurilor şi completarea lacunelor din suport. În acest fel s-a creat o etanşeizare a spaţiului interior fără modificarea aspectului ansamblului, protejându-se astfel valoarea istorică şi estetică a picturilor murale.