Home » Inedit ! Din jurnalul localnicului Mihăilă Vârtic, despre Marele Incendiu ce afectat orașul Năsăud chiar de sărbătoarea Paștelui din 1927 !

Inedit ! Din jurnalul localnicului Mihăilă Vârtic, despre Marele Incendiu ce afectat orașul Năsăud chiar de sărbătoarea Paștelui din 1927 !

Publicat de Radu SÎRBU
1924 Vizualizari

Un lucru mai puțin știut despre orașul Năsăud este Marele Incendiu ce a localitatea acum aproape un secol, de sărbătoarea Paștelui din 1927.

Informațiile ne sunt relatate cu exactitate de localnicul Mihăilă Vârtic, în cadrul unui jurnal adus la lumină de unul dintre urmașii săi, Critian Urdă. Iată ce spune Mihăilă Vârtic în acel jurnal:

Abia se uscau lacrimile pe obrazul celor spălați de apă (inundația din 1922), iată sosit anul 1927, și ajunsesem în luna April cu multe gânduri că venise Joia mare în 21 Aprile, cam la ora 3 după-amiază numai ce se ivește un foc tot mai mare și un vânt foarte mare de nu se putea nimeni sa se apropie de el. Multe ,,oloie,, si ,,gaisuri,, (n.a. ulei si combustibil pentru lămpi) sau aprins si acelea au pornit focul cel mare și tot spărgea ziduri și toate curțile acelea mai faine au ars prin ,,piaz,, (piața de atunci – centru din zilele noastre) apoi casele pe margine a sărmanilor de langă Comoară toate o ars.

De acolo s-a întins lângă biserica evreilor și o ars și pe Valea Caselor de la Butaci în jos peste vale la Călement și la mai mulți de acolo, sări focul la Goriță și acolo o ars două case și o mai sărit în biserica ungurilor și a ars turnul și tot acoperișul și vreo 5 case pe lângă biserica sașilor.

1927- Aprilie 21,22,23 tot foc, si in 24 a fost ziua de Sfintele Paște in 24=-
Doamne amară bucurie am avut și vai de odihna noastră, sa nu fi văzut nimeni asemenea lucruri ,,grețoase,, ca razboiul din ’14 pana in ’18…

Iar pe noi ne-a ferit bunul Dumnezeu poate… si pentru odihna celor străini… Doamne mulțumesc de Tot ajutorul!”

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"