Finalizate de câteva luni, lucrările de restaurare și consolidare a celebrului pod de lemn din comuna Coșbuc, monument istoric ce dăinuie de aproape două secole și jumătate, redă satului în care s-a născut George Coșbuc noblețea unui monument unic în Țara Năsăudului.
Acțiunea finală de salvare a legendarului pod din localitatea năsăudeană vine după nenumăratele insistențe făcute de primarul Ioan Pavelea și echipa sa la forurile guvernamentale, cu studii și documentații tehnice. Investiția a fost susținută de Institutul Național al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii.
În zona Năsăudului, în a doua jumătate a secolului XVIII, au fost construite peste 15 poduri de lemn acoperite de către ofițeri adus din Tirolul italian pentru a fi utilizate de către Al doilea Regiment Valah de Infanterie Grănicerească de la Năsăud, însă la ora actuală doar podul de la Coșbuc este conservat în starea lui naturală. Acest pod a fost construit în 1778 și refăcut în 1937.
Atestat ca monument istoric, podul de lemn din Coșbuc păstrează elemente de construcție și îmbinări din lemn care erau folosite în tehnicile de construcție ale vremii.
Podul peste Sălăuța din Coșbuc este diferit de celelalte poduri grănicerești năsăudene prin suprastructură, mult mai complexă şi mai dezvoltată în înălţime, datorită „popilor” şi zăbrelelor care îi susţin. Acoperişul este în 2 – 4 „ape”, iar pereţii laterali sunt înfundaţi cu scânduri.