Home » Postură onorantă pentru Bistrița-Năsăud: Emil Iugan, prim-vicepreședinte al Forumului Montan din România și președinte de onoare al Filialei FMR BN a fost ales în Consiliului Național al Muntelui

Postură onorantă pentru Bistrița-Năsăud: Emil Iugan, prim-vicepreședinte al Forumului Montan din România și președinte de onoare al Filialei FMR BN a fost ales în Consiliului Național al Muntelui

Publicat de Radu SÎRBU
1278 Vizualizari

Recent, la sediul Guvernului României, a avut loc prima reuniune a Consiliului Național al Muntelui – organism ce va avea rolul esențial pentru dezvoltarea pe termen lung a zonei montane, ședința fiind prezidată de Primul Ministru, Nicolae Ionel Ciucă.

În prezența, Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Petre Daea, la reuniune au participat secretarii de stat din cadrul ministerelor Agriculturii, Sănătății, Economiei, Afaceri Interne, Dezvoltării, Educației, Mediului, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Agenției Naționale a Zonei Montane, președinții Comitetelor de masiv, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, asociativ și al administratorului fondului cinegetic.

Printre aceștia s-a numărat și Emil Iugan, prim-vicepreședinte al Forumului Montan din România și președinte de onoare al Filialei FMR din Bistrița-Năsăud, cel care cu această ocazie a susținut un discurs axat pe demersul care va permite ca propunerile adoptate după constituirea Consiliului Național al Muntelui să fie materializate și să schimbe viitorul arealului montan, prin menținerea populației în zona montană, stimularea activităților ce pot fi întreprinsă în această zonă cu specific aparte care să conducă la dezvoltarea economiei locale și, implicit, a celei naționale.

Pe de altă parte, reprezentantul Academiei Române, președintele Forumului Montan din România, prof.dr. Radu Rey a adus in discuție ansamblul particularităților agro-zootehnice, șansa dezvoltării zonei montane prin susținerea fermelor familiale, valorificarea ”produsului montan” în sistem asociativ-cooperatist, evidențiind specificitatea și importanța zonei montane sub aspect economico-social-cultural, spiritual și privind securitatea și siguranța națională, necesitatea realizării de studii și proiecte montane pentru bazinele montane așa numitele microregiuni.

La rândul său, premierul Nicolae Ionel Ciucă a spus că: ”Dezvoltarea și protecția zonei montane a României reprezintă un obiectiv naţional strategic, iar pentru îndeplinirea lui trebuie să acționăm cât mai rapid. Vom folosi toate pârghiile necesare pentru a dezvolta acest areal în mod durabil, mai ales pentru valorificarea produselor agroalimentare, prin armonizarea pe termen lung între producție și consum pe de o parte, dar și prin protejarea unui mediu prielnic vieții, culturii și tradițiilor pe de altă parte”.

Cu ocazia acestei primei reuniuni au fost aleși și cei 9 membri ai Comisiei Tehnice a Consiliului Național al Muntelui care este prezidată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Unul dintre cei aleși în această postură onorantă a fost chiar Emil Iugan.

La finalul ședinței, s-a aprobat propunerea făcută de Radu Rey, ca în ultima decadă a luna mai, a.c., Consiliul Național al Muntelui să se întrunească la Vatra Dornei, la sediul CE-MONT, pentru continuarea discuțiilor și propunerilor care nu au putut fi abordate la prima reuniune, din cauza timpului limitat.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"