Home » Un profesor de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, practică profesională în Belgia

Un profesor de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, practică profesională în Belgia

Publicat de Radu SÎRBU
3511 Vizualizari

În perioada 11-15 februarie 2024 a avut loc la Bruxelles a X-a ediție a Practicii profesionale în instituții europene, cu participarea a 40 masteranzi din Universitatea din București (programele de master Evaluarea integrată a stării mediului – EISM și Politici de mediu pentru dezvoltare durabilă – PMDD din Facultatea de Geografie), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Ecologică din București și Universitatea Ovidius din Constanța.

Printre aceștia s-a numărat și profesorul Ionică Urs de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud. Potrivit acestuia, această experiență a permis participanților să înțeleagă modul de funcționare al instituțiilor europene direct de la funcționarii europeni din Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Comitetul European al Regiunilor și Comitetul European Economic și Social. Mai mult, studenții au intrat în atmosfera frământărilor cu care se confruntă Șantierul european, mai ales din perspectiva implementării Pactului ecologic european. Managementul carierei și posibilitatea de aplica pentru stagii la instituțiile europene a fost un subiect foarte mult discutat în cadrul practicii, atât cu reprezentanții instituțiilor europene, cât și cu colegii care au avut șansa să beneficieze de aceste oportunități.

În afara programului din instituțiile europene, studenții au vizitat expozițiile interactive Parlamentarium (un mod interactiv de acces în secretele modului de funcționare al Parlamentului European) și Casa Europa (o incursiune fascinantă în istoria recentă a Uniunii Europene), Muzeul Regal de Istorie Naturală (o colecție unică de paleontologie, mineralogie, antropologie, biologie animală și ecologie urbană) și Stația de epurare din Bruxelles (unul dintre cele mai avansate sisteme de epurare promovate la nivelul unui oraș mare).

Au fost realizate incursiuni pentru înțelegerea diferitelor aspecte relevante pentru ecologia urbană a orașelor Bruxelles (infrastructura verde-albastră, modul de gestionare al deșeurilor și apelor uzate, managementul patrimoniului natural, controlul calității aerului) și Brugge (în special, gestionarea resurselor de apă și a elementelor de patrimoniu).
Workshop-urile realizate înainte, în timpul și după această experiență au reprezentat un spațiu extraordinar de împărtășire a gândurilor studenților în legătură cu Uniunea Europeană și cu viitorul lor. Workshopurile care vor urma vor fi orientate pe diseminarea acestei experiențe deosebite de care s-au bucurat toate cele 17 generații ale masterelor din domeniul Știința mediului din Facultatea de Geografie.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"