Home » Vă reamintim lista noilor restricții anti-COVID. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci din 25 octombrie

Vă reamintim lista noilor restricții anti-COVID. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci din 25 octombrie

Publicat de Radu SÎRBU
1634 Vizualizari

De mâine, 25 octombrie, vor intra în vigoare noi restricții menite să încetinească sau să oprească răspândirea coronavirusului. Vor fi în vigoare pentru o perioadă de 30 de zile, urmând să fie prelungite, în caz de necesitate.

Astfel, începând de luni, conform noilor reglementări vor fi interzise evenimentele private precum nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri etc.

În magazine, programul cu clienții se va desfășura între orele 05.00 și 21.00.

Pe întreg teritoriul României va fi introdusă carantina de noapte, începând cu ora 22.00. Circulația va fi interzisă cu o serie de excepții (urgențe, interes de serviciu, etc. la care se adaugă persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală).

Accesul în Mall-uri se face doar cu certificat verde
Accesul în zonele care nu sunt considerate esențiale se face doar în baza certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Măsura aceasta nu este aplicabilă pentru magazinele esențiale sau farmacii. Aici se va merge și fără certificat verde, dar numai cu respectarea măsurilor sanitare de siguranță.

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care deține certificat verde de vaccinare.

Accesul în centrele comerciale, mall-uri, se va face doar cu certificat verde.

Livrările la domiciliu se vor putea face și după ora 21.00.

Măsuri pentru angajați și vizitatorii instituțiilor publice
Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare de covid-19 sau dacă persoana a trecut prin boală.

Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde, însă există deja un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru după ce va fi adoptat.

Până la adoptarea unor măsuri, în Parlament, angajatorii din sistemul public și privat vor trebui să organizeze munca salariaților în sistem „work from home” acolo unde sunt mai mult de 50 de persoane. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci aceștia vor lucre în schimburi.

Activitățile sportive fără spectatori
Activitățile sportive se vor desfășura fără public, iar concertele și spectacolele în aer liber vor fi interzise.

Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Masca devine obligatorie peste tot, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, în aer liber. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

Școlile intră în vacanță
Ministerul Educației a primit aprobarea să emită un ordin privind intrarea în vigoare a unei vacanțe de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie. Vacanța va fi în tot sistemul școlar, inclusiv în unitățile de tip after-school. Doar creșele rămân deschise.

La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

O altă reglementare vizează pe cei care intenționează să folosească certificate de vaccinare false sau împrumutate. Aceste persoane vor fi sancționate penal.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"