Home » Inedit! Vezi cum arăta jurământul unui pădurar din Salva în 1919, la o jumătate de an de la Marea Unire

Inedit! Vezi cum arăta jurământul unui pădurar din Salva în 1919, la o jumătate de an de la Marea Unire

Publicat de Radu SÎRBU
394 Vizualizari

În luna august a anului 1919, deci la circa o jumătate de an de la Marea Unire, angajații ocoalelor silvice din zona Năsăudului aveau obligația de serviciu de a jura credință regelui Ferdinand I al României, cu obligația de a respecta legile și ordonanțele țării. Faptul este relevat de un document din colecția personală a lui Gheorghe Pei, prezentat pe pagina electronică a Civilizației Lemnului în România

În fapt, este vorba de jurământul de credință al pădurarului Mihail Török (sau mai pe românește Mihai Turc, în contextul maghiarizării numelor românilor din Transilvania) de la ocolul silvic Salva, depus la Năsăud în data de 18 august 1919 și care arată în felul următor:

Năsăud, 18 august 1919
Înregistrat sub nr. 1443 la Ocolul Silvic Salva

Eu Mihail Török pădurar
Jur credință Regelui Ferdinand I. al României și Consiliului Dirigent al său, că voiu ținea legile și ordonanțele țărei, mă voiu supune în celea oficioasă superiorilor mei, voiu împlini datorințele împreunate cu oficiul meu cu punctualitate și conștiențiozitate, voiu purta grije de binele țărei și voiu păzi secretul oficios.”

Așa să-mi ajute D-zeu!

Ca adnotare ulterioară actului, șeful de ocol certifică faptul că pădurarul Turc este om de încredere și are girul de a purta arma de serviciu.

Subsemnatul șef de ocol certific oficios cumcă Michael Török pădurariu aparținătoriu la ocolul silvic Salva și e om de încredere și pe baza aceasta e îndreptățit a purta armă de serviciu“, se arată în respectiva adnotare.

Sursa foto: colecția personală Gheorghe Pei

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"

SUNĂ LA REDACȚIA MESAGER24.RO