Home » Italianul care citea Gogol în original și recita ca nimeni altul din Coșbuc a plecat la cele veșnice- Constantin  Roco Catalano ne-a părăsit la 77 de ani!!!

Italianul care citea Gogol în original și recita ca nimeni altul din Coșbuc a plecat la cele veșnice- Constantin  Roco Catalano ne-a părăsit la 77 de ani!!!

Publicat de Radu SÎRBU
1299 Vizualizari

Articol scris de ALIN CORDOȘ:

Unul dintre puținii doctori ai amintirii lui George Coșbuc, așa cum s-a autocaracterizat, profesorul Constantin Roco Catalano a plecat la marea întâlnire cu veșnicia. L-am cunoscut în urmă cu 15 ani, în comuna Coșbuc, la muzeul care este dedicat bardului de la Hordou. Am vorbit multe și mi-a povestit ore întregi despre George Coșbuc dar și despre marii prozatori ruși și ucrainieni pe care îi citea în original. În 2010, pe 9 august, scriam în ADEVĂRUL un material dedicat activității literare a celui care a fost Constantin Roco Catalano.

                   Cine este Constantin Roco Catalano?

Constantin Roco Catalano s-a născut pe data de 25 noiembrie 1946, fiind urmaşul direct al unui italian ajuns în România postbelică în anul 1940 din regiunea Calabria. Mama, fost viceprimar în comuna care poartă numele bardoului de la Hordou, l-a vrut medic veterinar, dar el nu a înţeles niciodată acestă meserie: „Mama m-a vrut veterinar, iar eu am ajuns doctor al amintirii lui George Coşbuc.  A fost un drum greu şi sinuos”, mi-a povestit Catalano în urmă cu 13 ani.

Primul contact cu poezia lui Coşbuc a avut-o la 6 ani, atunci când a găsit primele cărţi în biblioteca părinţilor: „ Am citit pe nerăsuflate  O scrisoare de la Muselin Selo, Decebal către popor şi am recitat Mama aş cum doar un băieţel de 6 ani o poate face. Din acel moment, Coşbuc a devenit cel mai bun prieten al meu”, spunea atunci Catalano.

Și-a mai amintit în 2010  că bunicul din partea mamei a fost un apropiat al lui Coşbuc, acesta ducându-l chiar la Bucureşti pe un post la Ministerul Finanţelor: „ Provin dintr-o familie de oameni şcoliţi, intelectuali, cu o serioasă şi vastă bibliotecă, cartea fiind un testament de familie. Bunicul a făcut parte din cercul de prieteni intimi ai poetului”, spune interlocutorul nostru.

Despre liceu, Catalano spunea că a fost cea mai extraordinară perioadă a vieţii sale, moment al marilor acumulări literare şi nu numai: „ Am avut un profesor extraordinar: Octavian Ruleanu, nimic nu se compară cu o oră de curs oferită de un dascăl dedicat meseriei sale, iar pentru a înţelege literatura trebuie să ai organ”, susţine Catalano.

După terminarea liceului, Constantin Roco Catalano va da examen la medicină veterinară dar nu îl va lua, funcţionând ca și  profesor necalificat în satul Bichigiu, comuna Telciu.  După câţiva ani reuşea să urmeze cursurile Facultăţii de Litere de la Cluj-Napoca, secţia româno-rusă. Pe data de 15 octombrie 1968 va primi postul de custode al Muzeului lui George Coşbuc din localitatea Hordou: „ Din 1968 nu am mai plecat de aici, am rămas paznicul şi exegetul operei coşbuciene. Pe rând, după ani de studii şi muncă suţinută, am ajuns muzeograf literar, iar în 1990 membru de onoare al Societăţii literare George Coşbuc”, mărturisea Catalano în 2010.

Ce-i placea lui Catalano?

Cinstea şi dreptatea: „ Eu spun că trebuie să spunem adevărul indiferent de duritatea acestuia. Îmi mai place să citesc, şi la această vârstă, poeziile bardului de la Hordou. De altfel, Coşbuc a rămas iubirea vieţii mele, dar admir şi citesc poezie modernă”, spune Catalano.

Ce nu-i plăcea?

„Detest minciuna şi hoţia, falsul şi meschinăria, lipsa de verticalitate la oameni. Ce mă deranjează foarte mult sunt invidiile literare, ura dintre scriitori, faptul că nu au loc sub soarele literaturii unii de alţii. Nu îmi place că din motive necunoscute, mai marii învăţământului au scos din manualul de clasa a V-a poezia  „Mama”: Ce au avut cu ea?”, se întreabă retoric Catalano.

Întrebare şi răspuns: De ce vă place literatura rusă?- „E cea mai specială şi sensibilă literatură a lumii, cea care i-a dat pe Tolstoi, Dostoievski, Cehov, Turgheniev, Gogol, care este de-o imensitate asemeni stepei ruseşti. Sunt puţini cei care înţeleg cu adevărat sufletul rusului de rând. Chiar dacă traducerea unei proze a lui Cehov e monumentală, ea nu va prinde niciodată sensul real dorit de scriitor”, spunea Catalano.

De-a lungul anilor, profesorul Catalano a primit şi numeroase premii şi diplome: Premiul Restituiri al Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru antologiile „George Coşbuc, poet de lume” şi „George Coşbuc, poezie şi proză creştină”, premiul editurii „George Coşbuc” pentru volumul „George Coşbuc, elevul poet”.

Dumnezeu să te odihnească în Pace!

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud își ia în aceste zile rămas bun de la cel care a fost Constantin Catalano, fost cercetător științific al muzeului. Absolvent al Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Filologie, domnia sa a patronat zeci de ani activitatea desfășurată în cadrul Muzeului Memorial „George Coșbuc”. De altfel poetului i-a dedicat de-a lungul vieții numeroase studii în cărțile publicate sau în articolele editate de reviste culturale precum Tribuna, Steaua, Îndrumătorul cultural, Revista Muzeelor, Zestrea, Mișcarea literară și altele.

Dintre volumele publicate amintim: G. Coșbuc-Poezii uitate (1990), G. Coșbuc -povestind copiilor (1994), G. Coșbuc- poezia creștina-antologie și cuvânt înainte de C. Catalano (1999), George Coșbuc, elevul-poet – antologie , selecție și postfață de C. Catalano (2001) Constantin Catalano, Hordou (Coșbuc) studiu monografic (2005).

Constantin Catalano a fost membru de onoare al Societății literare „George Coșbuc”-Belgia-România iar în 2004 Președenția României i-a acordat medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a.

Rămas bun, Domnule Catalano!

Colectivul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"