Home » Liceenii francezi din Javols continuă să își desăvârșească pregătirea în domeniul forestier la fabrica ”Silvania Internațional” din Lunca Ilvei. Paradoxal este faptul că cei aflați la mii de kilometri depărtare vin să facă practică de muncă la noi iar școlile noastre nu-și manifestă acest interes!

Liceenii francezi din Javols continuă să își desăvârșească pregătirea în domeniul forestier la fabrica ”Silvania Internațional” din Lunca Ilvei. Paradoxal este faptul că cei aflați la mii de kilometri depărtare vin să facă practică de muncă la noi iar școlile noastre nu-și manifestă acest interes!

Publicat de Radu SÎRBU
223 Vizualizari

La sfârșitul acestei săptămâni, un grup de elevi ce urmează Ecole Forestiere de Javols (un orășel din sudul Franței, din departamentul Lozere), au finalizat un stagiu de formare practică la fabrica de cherestea ”Silvania Internațional” din Lunca Ilvei, o unitate etalon în domeniu la nivel național. După cum ne-a declarat managerul fabricii – Emil Iugan, colaborarea cu Școala Forestieră din Javols a devenit tradițională, fiind implementată în urmă 7 ani, cadrele didactice și elevii revenind periodic la Lunca Ilvei pentru a-și desăvârși pregătirea profesională.

Conduși de profesoara Valeriane Medecin, liceenii francezi au dessfășurat în cele două săptămâni în care s-au aflat pe meleagurile noastre o serie de activități profesionale, îmbinate cu plăcerea unor vizite și excursii cu tematică culturală și turistică.

Ședința de bilanț a avut loc vineri, în sala de ședințe a fabricii. În cadrul ei, profesoara și elevii silvicultori francezi s-au arătat impresionați de felul cum au fost primiți și tratatați pe meleagurile noastre, dar și cele învățate în practica de producție în domeniul forestier. Pe de altă parte, în discursurile lor oaspeții au subliniat beneficiile acestui parteneriat didactic european derulat prin programele Erasmus.

La rândul lor, gazdele au avut numai cuvinte de laudă la adresa partenerilor din Javols, apreciind felul cum aceștia s-au implicat pentru a formarea profesională dar și pentru cum s-au comportat în perioada petrecută pe meleagurile noastre.

Suntem în al șaptelea an al acestei colaborări, fiind onorați să fim partenerii școlii profesionale din Franța pe specialitatea și apreciem foarte mult interesul a acestei instituții de învățământ față de educația și pregătirea profesională a elevilor dar și implicarea liceenilor care au făcut practica la noi în firmă. Toți cei din firmă, care am interacționat cu elevii francezi din Javols, avem cuvinte de laudă și apreciere la adresa tinerilor și a conducerii școlii din Franța.

Putem afirma că avem experiență în această colaborare și așteptăm ca ea să continue și în anii următori, cu speranța de a ne prezenta din ce în ce mai bine, colaborare ce dorim să fie un exemplu de bună practică și pentru școlile din România. Pot să vă dau un exemplu concret: vin la noi în practică elevii unei școlii profesionale din extremitatea sudică a Franței iar ce la doi pași de Lunca Ilevi nu vor să o facă! Să fim bine înțeleși, acești elevi sau studenți din zona noastră vin în practică la noi în perioada vacanței de vară, însă ei fac practică pe cont propriu. Însă noi vorbim acum de implicarea școlii, de conducerea ei, părinții și elevii împreună. Cel mai important lucru ce reiese de aici, este că acești elevi din Franța sunt învățați și motivași să muncească, fiind crescuți în acest cult de a fi un om folositor pentru comunitate, și nu orice fel de muncă ci una bine calificată și bine făcută, ceea ce la noi, din păcate, lipsește cu desăvârșire, Provocăm cu această ocazie școlile și liceele, în special din zonă să se implice pe acest model de formare profesională.

Cum am spus, suntem onorați de această acțiune didactică, mulțumind conducerii școlii din Javols, domului director, doamnei profesoare, elevilor aici de față (care au manifestat un mare interes pentru a munci), dar și structurilor umane ale liceului silvic din Năsăud care a intermediat această colaborare internațională. Vă mulțumim, vă felicităm și vă așteptăm și anul viitor!”, a spus Emil Iugan în fața celor prezenți la ședința de bilanț de la Lunca Ilvei.

La finalul întâlnirii, cei de la moderna fabrică de cherestea ”Silvania Internațional” din Lunca Ilvei le-au oferit oaspeților pe care i-au avut în grijă două săptămâni suveniruri tradiționale, cu promisiunea fermă de continua acest parteneriat devenit unul de suflet.

Ședința de bilanț de la Lunca Ilvei a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a ziarului Mesager24.ro, la următoarea adresă:

https://www.facebook.com/mesager24.ro/videos/394448315719597

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"