Home » Noul An a început cu schimbări majore în buzunarele românilor. Scumpiri la carburanți, energie și țigări

Noul An a început cu schimbări majore în buzunarele românilor. Scumpiri la carburanți, energie și țigări

Publicat de Radu SÎRBU
796 Vizualizari

Anul Nou 2021 a venit cu un val de schimbări de ordin financiar cu impact major pentru bugetele românilor. Se scumpesc de azi benzina, motorina și țigările, ca urmare a majorării accizelor de la 1 ianuarie. Liberalizarea pieței de energie electrică vine și ea cu scumpiri de până la 26 de procente la factura de curent, în cazul consumatorilor casnici captivi. O veste bună: alocațiile copiilor cresc cu 20% începând din această lună. Este de așteptat să crească și salariul minim pe economie, tot cu data de 1 ianuarie 2021, dar o decizie în acest sens va fi luată săptămâna viitoare.

Prețuri mai mari la benzină și motorină
Anul Nou 2021 vine cu scumpiri peste scumpiri. Benzina şi motorina s-au scumpit la pompă cu 6 bani pe litru începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ora 0:00, ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal.

Anul Nou 2021. De la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri, potrivit Ministerului Finanţelor.

De asemenea, pentru motorină, acciza creşte la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.

Aceste majorări vor determina o creştere de 6 bani, în medie, pentru preţul benzinei şi motorinei din benzinării, având în vedere că taxele (acciza şi TVA) reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al acestor produse, arată calculele companiilor petroliere.

Prețurile mai mari la transport în Anul Nou 2021 vor aduce scumpiri în lanț la toate produsele și o presiune suplimentară pe inflație.

Se scumpesc și țigările
Fumătorii vor susține și în 2021 bugetul de stat, acciza totală la țigări urmând să fie majorată de la 1 ianuarie 2021 de la suma de 533,97 lei/mia de țigarete, cât este în prezent, la 546,21 lei/mia de țigarete.

Pentru cei 4 milioane de fumători din România, Statul va încasa 1 leu și 20 de bani pentru fiecare pachet de țigări.

Potrivit profit.ro acciza la țigarete va fi aliniată cerințelor impuse de reglementările europene, începând cu 1 ianuarie, ca urmare a Directivei care impune ca acciza totală la țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul. În prezent, în România, nivelul accizei reprezintă doar 58,7%.

Din prețul mediu al unui pachet de țigări, statul primește 15 lei de la companiile de tutun. Și restul de 5 lei se duc la producătorii și distribuitorii de tutun La 1 ianuarie 2020, acciza a fost fixată la 500,80 lei per mie.

Ce valoare are alocația pentru copii de la 1 ianuarie
Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% din 1 ianuarie, astfel că alocaţia pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani va creşte la suma de 214 lei pe lună, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

Ministrul Muncii a precizat că alocaţia pentru copiii cu vârste de până în doi ani, ca şi alocaţia pentru copiii cu handicap cu vârsta de maxim 18 ani, va creşte la suma de 427 de lei pe lună.

„Pentru copiii până în 2 ani şi copiii cu handicap până la 18 ani, cuantumul alocaţiei va fi de 427 de lei lunar”, a scris Raluca Turcan.

Scumpiri majore la factura de curent electric
Liberalizarea pieței de energie electrică, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2021, fără o comunicare eficientă făcută din timp de ANRE va forța mulți consumatori casnici din România să plătească facturi mult mai mari la curentul electric de la 1 ianuarie 2021.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"