Home » (EXCLUSIVITATE) Un monument uitat din satul telcean Fiad ascunde povestea tragică a jertfelor omenești întâmplate la construcția legendarei căi ferate Salva – Vișeu!

(EXCLUSIVITATE) Un monument uitat din satul telcean Fiad ascunde povestea tragică a jertfelor omenești întâmplate la construcția legendarei căi ferate Salva – Vișeu!

Publicat de Radu SÎRBU
1827 Vizualizari

”În satul Fiad din comuna Telciu, lângă DN 17 C, este acest monument. Care e istoria lui? O fi fost marcat un izvor de apă?”, au fost cuvintele aruncate ieri de mine în spațiul public al Fecebook-ului vizavi de o fotografie primită de la amicul maramureșean Aurel Țiplea.

A fost de-ajuns să pornesc ”bulgărele” la vale pentru în circa o oră să aflu drama care stă la construirea acestui misterios monument rămas în paragină. Călăuze au fost localnicii și nu numai care știu povestea tragică din spetele lui.

Este un monument dedicat în memoria eroilor care au lucrat la construirea căii ferate Salva – Vișeu, în 1948. A fost chiar și o tragedie în zonă, o alunecare de teren care se zice că a luat și vieți omenești!”, ne-a răspuns primul, în comentarii, Vasile Belteag.

Da, a fost vorba de o alunecare de teren, unde ulterior s-a făcut un tunel. Oamenii care au murit au fost din localitatea Viștea (n.r. satul brașovean din Țara Făgărașului), de aceea tunelul poartă numele localității Viștea”, a venit cu o completare Ioan Mureșan, coordonatorul și dirijorul Fanfarei din comuna Telciu.

În urma cu ani, aici era un izvor cu apă rece ce venea de sub calea ferată, din munte, cu peste o jumătate de secol înainte de asfaltarea și electrificarea Văii Sălăuței. Vecinii veterani știu mai multe”, a răspuns la rându-i năsăudeanul Gavrilă Moldovan, originar din comuna Romuli.

Acest izvor a funcționat până când autoritățile au făcut lucrări de întreținere, au lucrat la captare și s-a pierdut izvorul. Acum curge mai jos cu vreo trei zeci de metri!”, a venit în întâmpinare cu lămuriri și distinsul profesor de sport și om de fotbal Alexandru Mititean din Năsăud.

În fine, Nelu Solovăstru a spus: ”Era un izvor din care și eu am băut apă. Se zice căci rușii l-au vandalizat în retragere”.

Cu aceste crămpeie de mărturisiri am descifrat taina monumentului de la Fiad, ce străjuiește uitat de lume Drumul Național 17 C. Onor înaintașilor care s-au jertfit pentru țară! În orice context.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"