Home » Preasfințitul Claudiu Pop este noul episcop al eparhiei greco-catolice de Cluj

Preasfințitul Claudiu Pop este noul episcop al eparhiei greco-catolice de Cluj

Publicat de Radu SÎRBU
399 Vizualizari

Potrivit portalului de știri vaticannews.va/ro, astăzi, 14 aprilie 2021, papa Francisc a luat la cunoștință transferul episcopului Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, mons. Claudiu Pop, la sediul episcopal al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla. Noul episcop de Cluj-Gherla îi urmează în funcție regretatului episcop Florentin Crihălmeanu, care a murit pe 12 ianuarie 2021 la vârsta de 61 de ani din cauza complicațiilor provocate de Covid-19.

Născut pe 22 iulie 1972 la Piscolt, județul Satu-Mare, în eparhia de Oradea Mare a Românilor, mons. Claudiu Pop a fost alumn al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma între 1991-1999. A frecventat cursurile filosofice la Universitatea Pontificală ”Urbaniana” din Roma, iar cursurile teologice la Universitatea Pontificală ”Gregoriana” din Roma, unde în 2006 a devenit doctor în teologie spirituală.

A fost sfințit preot la Oradea pe 23 iulie 1995.

Între 1999-2002 și-a desfășurat slujirea preoțească în parohia ”Sfântul Gheorghe” a Românilor la Paris în calitate de vicar parohial, iar între 2002-2007 a fost paroh și rector al Misiunii Greco-Catolice Române din capitala Franței.
Congregația pentru Bisericile Orientale, după prezentarea făcută de arhiepiscopul major și de Sinodul Bisericii Greco-Catolice Române, l-a numit în decembrie 2007 rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.

În 21 noiembrie 2011, Sfântul Părinte și-a dat asentimentul la alegerea mons. Claudiu Pop ca episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore Greco-Catolice Române, atribuindu-i sediul episcopal titular de Mariamme. A primit consacrarea episcopală pe 8 decembrie 2011.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"