Home » Premieră pentru zootehnia năsăudeană: un tânăr fermier din localitate a început să crească celebrele vaci pentru carne din rasa Angus.

Premieră pentru zootehnia năsăudeană: un tânăr fermier din localitate a început să crească celebrele vaci pentru carne din rasa Angus.

Publicat de Radu SÎRBU
5568 Vizualizari

Constituindu-se într-o premieră pentru orașul Năsăud, un tânăr fermier din localitate a decis să investească în creșterea exemplarelor de vaci din rasa Angus, cunoscută pentru carnea fragedă şi foarte căutată. La doar 27 de ani, inginerul Zagrai Horațiu-Jean are deja are o fermă de 47 de vaci Angus cu certificate de origine, pe care le crește în lunca Someșului. La acestea se mai adaugă un taur din aceeași rasă provenit din ambii părinți campioni (Germania respectiv Anglia), crescut într-o altă zonă agricolă a orașului.

Aceste vaci s-au adaptat foarte bine la clima noastră, rezistă chiar si la temperaturi extreme, la -40 grade Celsius, dar și la +40 grade Celsius fără probleme. Este un bussines de viitor, piaţa de desfacere este asigurată, viţeii prin contract sunt răscumpăraţi între 8 şi 12 luni”, ne-a spus tânărul fermier năsăudean. Acesta ne-a mărturisit că s-a hotărât să investească în această afacere după ce s-a documentat bine în privinţa caracteristicilor rasei. Carnea bovinelor Angus are un gust fin şi consistent, este fragedă şi marmorată, foarte căutată în gastronomia de vârf şi în sectorul premium.

Bovinele sunt crescute şi îngrăşate liber pe păşune, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru carnea de vită de calitate. Producţia de carne din furajare naturală pe păşune este mai economică şi mai utilă din punct de vedere ecologic. În acest fel managementul este mai simplu iar costurile mai scăzute faţă de îngrijirea convenţională.

Despre avantajele creşterii şi îngrăşării vacilor din această rasă, inginerul Horațiu Jean Zagrai susţine următoarele: ”Angus este o rasă de taurine fără coarne, animale care au un aspect impresionant, este o rasă rustică cu trăsături naturale alese, temperament liniştit, docilă, longevivă, de culoare negru sau roşu. Foarte robustă, extrem de adaptabilă la condiţiile de mediu, rezistă la frig excesiv, umiditate şi căldură, nu necesită adăposturi sofisticate”.

În prezent, Aberdeen Angus reprezintă una dintre cele mai renumite rase de carne de vită din lume, recunoscută pentru calitatea sa superioară. Această rasă deosebit de productivă, rezistentă și ușor de întreținut, a fost creată în nord-estul Scoției, în sec. al XVIII-lea.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"