Home » Sfințirea caselor credincioșilor năsăudeni

Sfințirea caselor credincioșilor năsăudeni

Publicat de Radu SÎRBU
478 Vizualizari

Începând din a treia zi a lui 2022, preoţii din oraşul Năsăud au început să treacă pe la casele oamenilor pentru a le sfinţi. Deşi tradiţia spune că acest lucru se face în ajunul Bobotezei, preoţii pornesc înainte cu câteva zile, pentru a avea timp să treacă pe la toţi credincioşii care doresc să le deschidă uşa.

Astfel, slujitorii Domnului, însoţiţi de un diac şi doi copii, stropesc prin casele oamenilor cu Aghiazma mare şi cântă: „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, şi Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie„. Preotul sfinţeşte camerele casei cu busuiocul înmuiat în apă sfinţită şi spune: „Se sfinţeste casa aceasta în numele Tatălui, al Fiului, al Sfântului Duh. Amin„. Obiceiul este ca oamenii casei să sărute Crucea, iar preotul să-i boteze cu mănunchiul de busuioc pe fiecare în parte. La ieşirea din locuinţă, s-a împământenit tradiţia ca un om de-al casei să petreacă alaiul preoţesc cu o lumânare aprinsă până la poarta gospodăriei învecinate.

Pe de altă parte, de Bobotează se sfinţesc toate apele, printr-o slujbă specială, în amintirea intrării Mântuitorului în Iordan, moment în care s-au sfinţit apele. Trebuie ştiut că Aghiazma mare se ia numai la Bobotează şi în următoarele opt zile, pe nemâncate. Preoţii spun că apa, ca element fundamental al creaţiei, fiindcă se foloseşte la spălarea şi curaţirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, este asociată şi lucrării de curaţire spirituală, de urmele lăsate de păcatele şi fărădelegile oamenilor.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"