Home » Din curiozitățile lumii: Ușa bucătăriei mănăstirii portugeze Alcobaca a fost îngustată din construcție pentru a nu lăsa călugării să se îngrașe!

Din curiozitățile lumii: Ușa bucătăriei mănăstirii portugeze Alcobaca a fost îngustată din construcție pentru a nu lăsa călugării să se îngrașe!

Publicat de Radu SÎRBU
844 Vizualizari

Situată la mănăstirea Alcobaca din Portugalia, ușa se află la intrarea în bucătărie și lățimea ei este de numai 32 cm. E drept că înălțimea ei este de 2 metri însă doar cei mai supli puteau intra sau ieși! Mai mult, pe ea au fost inscripționate următoarele cuvinte: ”Luați în considerare că mâncați păcatele oamenilor”.

Această inscripție dezvăluie vizitatorilor adevăratul motiv pentru care dimensiunile sale sunt atât de mici. De la înființare, mănăstirea a fost asociată cu Ordinul cistercian, deservită de cei cunoscuți și sub numele de “călugării albi” sau “călugării țărani” care respectă regula “roagă-te și muncește” a Sfântului Benedict.

Ușa era un mod simplu și eficient de a ține călugării la o anumită greutate, deoarece erau chemați să treacă prin ea pentru a-și lua mâncarea din bucătărie ca să o consume în sala de mese.

Dacă un călugăr nu putea trece, i se interzicea să mănânce până când atingea greutatea corespunzătoare. Lăcomia era considerată un păcat de moarte.

Astăzi, mănăstirea Alcobaca este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sursa: atlas-geografic.net

Mănăstirea Alcobaca. Foto: depositphoto.com

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"