O dată pe an, cu ocazia Maialului Elevilor Năsăudeni, lăzile de zestre din Ţara Năsăudului sunt deschise cu sfinţenie pentru ca hainele tradiţionale să dea strălucirea urmaşilor vestiţilor grăniceri năsăudeni. Aşa se va întâmpla şi mâine, 21 mai, când manifestarea seculară care ştie să dea timpul înapoi va mai lăsa încă o amintire frumoasă. Costumele populare au rămas aceleaşi, doar oameni care le îmbracă se schimbă o dată cu mersul necruţător vremii. Poate că ăsta e de fapt şi secretul celei mai vechi sărbători de pe Valea Someşului, şi anume faptul că ea păstreză identitatea portului peste vremuri, indiferent de evoluţia societăţii. Astăzi, în era tehnologiei şi a globalizării, Maialul Elevilor Năsăudeni încă mai reprezintă o oază de originalitate şi simţire românească din aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.
Anul acesta, manifestările organizate de Colegiul Național ”George Coșbuc” ,Primărie și Casa de Cultură ”Liviu Rebreanu” debutează la ora 11:00 cu tradiționala parada a portului popular pe străzile centrale ale orașului, după care premierile și spectacolul artistic se vor desfășura cu începere de la ora 12:30 pe scena amenajată în curtea colegiulul. Pe lângă formațiile școlilor și liceelor din Năsăud, sunt invitați în acest spectacol ansambluri ale școlilor din Coșbuc, Feldru, Romuli, și Ilva Mică.
Seara, de la ora 19:00, este programat un concert al trupei DJ Project & Ioana Ignat, precum și recitalul DJ-lorr Jonnessey & Aner – de la postul de radio Kiss FM.
Perpetuată cu mare sfinţenie, cea mai veche manifestare culturală de pe Valea Someşului, Maialul Elevilor Năsăudeni îşi are rădăcinile în anii de liberalism (1860-1867) de după reprimarea Revoluţiei de la 1848, în momentele când românii din Transilvania au încercat şi au izbutit să-şi protejeze limba maternă. În acel context s-a înscris şi acţiunea promovată la Liceul Grăniceresc în amintirea Marii Adunări de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, din 15 mai 1848, primul Maial fiind organizat la Năsăud încă din anul 1871, odată cu absolvire primei promoţii a Gimnaziului Năsăudean.