Home » Marius Harosa, avocatul originar din Năsăud, a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montane!

Marius Harosa, avocatul originar din Năsăud, a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montane!

Publicat de Radu SÎRBU
2267 Vizualizari

Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat hotărârea definitivă în dosarul prin care ONG-uri din Cluj-Napoca şi Bucureşti solicitau anularea certificatului de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic din Roșia Montană. După aroape 11 ani de procese, Roșia Montană are parte de o ”victorie istorică în Justiție“.

Documentul cu pricina, emis în anul 2011 de Diecţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba era unul dintre cele mai importante în cadrul procedurii de avizare a proiectului minier privat iniţiat de compania Roşia Montană Gold Corporation.

„Dispune anularea actului administrativ Certificat de descărcare de sarcină arheologică nr. 9/14.07.2011. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată în favoarea pârâtei Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, de către intervenientele Asociaţia Pro Dreptatea Roşia Montană, Asociaţia Pro Roşia Montană şi Sindicatul Viitorul Mineritului. Irevocabilă“, se arată în minuta hotărârii Curţii de Apel Ploieşti din 15 februarie 2022.

Documentul respectiv, emis de Diecţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba în 2011, era unul dintre cele mai importante în cadrul procedurii de avizare a proiectului minier privat iniţiat de compania Roşia Montană Gold Corporation. Masivul Cârnic cuprinde zeci de kilometri de galerii subterane, unele vechi de peste 2000 de ani şi urma să fie ras de pe suprafaţa pământului. De asemenea, tot aici se află monumentele naturale Piatra Corbului şi PIatra Despicată.

Cel care a reușit să obțină această victorie în instanță este năsăudeanul Marius Harosa, ajuns un respectat avocat la Cluj-Napoca.

Sunt mândru să anunț că, reprezentând Asociațiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Asociația Salvați Bucureștiul am reușit anularea Certificatului de descărcare de sarcină arheologică nr. 9/2011 pentru masivul Cârnic emis de Direcția Județeană pentru cultură și patrimoniu Alba în favoarea companiei miniere RMGC. Decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă și pune capăt unui litigiu început în anul 2011.
Prin această victorie epocală pentru Roșia Montană, am încheiat lungul șir de procese, început acum două decenii, pentru apărarea patrimoniului, comunității locale și a mediului înconjurător din Roșia Montană.
În urma acestei îndelungate bătălii juridice am reușit anularea sau invalidarea tuturor actelor administrative, avizelor emise de autoritățile locale sau centrale în favoarea RMGC, aneantizând astfel proiectul minier care ar fi dus la distrugerea iremediabilă a zonei și la distrugerea patrimoniului istoric unic pe care situl Roșia Motnană în deține.
Mulțumesc în mod special tuturor celor care, de-a lungul anilor, au contribuit la șirul de complicate procese, purtate în majoritatea lor pro bono, roșienilor care, prin dârzenia lor, au împiedicat investitorul să ocupe întreaga localitate precum și sutelor de mii de români care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor!
Calde aprecieri tuturor celor care, prin munca lor neobosită, au făcut posibilă includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.
În acest moment, șansele Gabriel în procesul de la Washington sunt considerabil reduse.
Calde mulțumiri lui Eugen David, Zeno Cornea, lui Sorin si Gabrielei Jurca din Rosia Montana fara de care nimic din ce s-a realizat nu ar fi fost posibil ! Azi e o zi de bucurie, să o trăim ca atare
!”, a ținut să transmită Marius Harosa, originar așa cum spuneam din orașul Năsăud.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"