Home » Mitropolitul Andrei va oficia, mâine, slujba de hram la mănăstirea Rebra-Parva

Mitropolitul Andrei va oficia, mâine, slujba de hram la mănăstirea Rebra-Parva

Publicat de Radu SÎRBU
1461 Vizualizari

Sute de credincioși sunt așteptați marţi, 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la hramul Mănăstirii Rebra-Parva. Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Clujului, Înalt Preasfinţitul Părinte Andrei. Slujbele de hram vor începe la mănănăstire încă din ajun cu Vecernia cu Litie, Utrenia și Sfântul Maslu. În ziua Praznicului, de la ora 8.00 va fi săvârșită Sfințirea Apei, Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Sfânta Liturghie arhierească.

Mănăstirea Rebra-Parva, atestată documentar încă din secolul al 18-lea

Așezământul monahal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ţara Năsăudului are o istorie mai veche. La hotarul ce desparte localitățile Rebra și Parva a existat un străvechi locaș de rugăciune datând din anul 1755. În anul 1782, viețuitorii mănăstirii au fost alungați de trupele austro-ungare, dar bisericuța a rămas intactă. De atunci mănăstirea a mai fost locuită de călugări temporar, până la 1822 când biserica din lemn a fost demontată și mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află astăzi și biserica parohială.

Noua mănăstire a fost fondată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. La data de 21 iulie 1993 șapte viețuitori ai mănăstirii Turnu au primit binecuvântarea de a întemeia o mănăstire pe vechea vatră dintre localitățile Rebra și Parva, după cum am aflat de la starețul mănăstirii, părintele Chiril Zegrean. În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid. În anul 2009 locașul de cult a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. În cadrul aşezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii şi o bibliotecă şi un arhondaric pentru pelerini.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"