Home » Luni, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului

Luni, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului

Publicat de Radu SÎRBU
147 Vizualizari

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către credincioşi, începe pe data de 15 noiembrie şi ţine 40 de zile, până pe 24 decembrie. În această perioadă de post, toţi credincioşii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos.

Anul acesta Lăsatul Secului se face duminică seară. Postul Crăciunului ţine de luni, 15 noiembrie, şi se încheie vineri, 24 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post negru, numit şi post aspru. Dezlegarea la toate alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

Zilele cu dezlegare la peşte, ulei şi vin în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Astfel, în zilele de marţi şi joi este dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

În ziua de Ajun se ţine post negru, ori past aspru aşa cum i se mai spune. Se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. Asemenea, cu semințe au ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

Sărbători cu dezlegare la peşte, vin şi untdelemn:

21 noiembrie – sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică
30 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Andrei
6 decembrie – sărbătoarea Sfântului Nicolae
13 decembrie – sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei
18 decembrie – sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"